Luister naar

Minister Kamp overweegt uitkoopregeling Groningen

Nieuws
Den Haag
Jurre van den Berg redactie vk
vrijdag 22 mei 2015 om 03:00

Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken laat onderzoeken of een uitkoopregeling de huizenmarkt in Groningen weer wat lucht kan geven.

Dat heeft de bewindsman de Tweede Kamer donderdag laten weten. ‘De woningmarkt in het aardbevingsgebied moet normaal kunnen functioneren’, aldus Kamp, die eerder nog niets van een dergelijke maatregel wilde weten.

De minister is tot het nieuwe inzicht gekomen door een geactualiseerd onderzoek van Ortec Finance. Uit gegevens tot en met het vierde kwartaal van 2014 blijkt dat de huizenmarkt in het Groningse aardbevingsgebied ‘substantieel achterblijft’. De prijsontwikkeling van woningen in het risicogebied ligt 4 tot 6 procent onder die van huizen in vergelijkbare krimpgebieden waar geen aardbevingen zijn. Groningse huizen staan bovendien vaker en langer te koop, en er worden minder huizen verkocht dan elders in het land.

Uit eerder onderzoek van Ortec, dat de periode tot begin 2013 bestreek, bleek nog dat er geen noemenswaardige verschillen waren tussen de huizenmarkt in het aardbevingsgebied en referentieregio’s. Die bevinding werd in Groningen met argusogen beschouwd, met name door makelaars, die ondervonden hoe moeilijk het was huizen in het aardbevingsgebied te verkopen.

Uitkoop van bewoners is tot dusver alleen aan de orde bij acuut instortingsgevaar. Er is ook een compensatieregeling voor mensen die hun huis met verlies verkopen, maar daarop is veel kritiek. Er kan pas aanspraak op worden gemaakt na verkoop en de geboden bedragen zouden laag zijn. Volgens de minister hebben tot nu toe 66 Groningers een aanbod voor compensatie geaccepteerd.

Een ruimere uitkoopregeling was lange tijd ook in Groningen taboe. Gevreesd werd voor imagoschade en een massale exodus uit het aardbevingsgebied. Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) noemt het voornemen van Kamp goed nieuws. ‘Zo raken mensen niet gevangen in hun eigen huis. Maar uiteindelijk zijn dit bijzaken. Om echt het vertrouwen terug te winnen is een drastische vermindering van de gaswinning nodig.’

Gisteren werd tevens bekend dat de rechtbank Noord-Nederland een speciale ‘aardbevingskamer’ krijgt. De afdeling gaat zich ontfermen over onenigheden tussen gedupeerden en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) over de afwikkeling van bevingsschade.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.