Luister naar

Tweebenige wortels en kromkommers

Nieuws
Tweelingtomaten, gele courgettes en snackkomkommers die net iets te groot zijn, eindigen vaak niet op ons bord.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
vrijdag 22 mei 2015 om 03:00
Tweebenige wortels en kromkommers
Tweebenige wortels en kromkommers nd

Jammer, want ze smaken goed. In de gekkegroentewinkel in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne kun je ze tot eind mei bewonderen en kopen.

Utrecht

Tweebenige wortels, knalgele courgettes en siamese tweelingtomaten: winkelen bij de gekkegroentewinkel van stichting Kromkommer verrijkt je beeld van groente en fruit. Of beter gezegd: je ontdekt hoe je beeld van groente en fruit is verarmd door de strenge selectie van supermarkten. In winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht is tijdelijk de Pop-Op Shop van Kromkommer geopend. Tot 31 mei wordt er groente en fruit verkocht dat anders in de biovergister of in veevoer zou eindigen in plaats van op ons bord, terwijl er met de kwaliteit en smaak niks mis is. Of dat zelfs weggegooid zou worden.

Anne-Kee Deelen loopt geïnteresseerd langs de kistjes met groente en fruit. Ze heeft al een uit de kluiten gewassen courgette in haar mandje en wat tweelingtomaten. Normaal koopt ze haar groente bij de biologische winkel en bij Albert Heijn, vertelt ze. Vanochtend is ze de winkel van Kromkommer binnengelopen. De ballenbak in een enorm groentekrat trok haar over de drempel. ‘In zo’n kist wil ik in mijn tuin een moestuin maken’, vertelt ze.

De bak met rode ballen stelt een kist met tomaten voor. ‘Dit is de verspilling van een teler per dag’, vertelt Chantal Engelen, een van de initiatiefnemers van Kromkommer. Bij de opening van de winkel lag ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber in de ballenbak. Vanochtend zit een moeder met haar zoon er tot aan haar hals in.

een plekje geeft niet

Dat de groente en het fruit in deze winkel een bijzondere vorm of kleur, of een vlekje of deukje kan hebben, vindt Anne-Kee Deelen geen probleem. ‘Ik vind het wel echt’, zegt ze. In de moestuin die ze wil aanleggen, wordt de groente ook zo, weet ze. Als haar supermarkt gekke groente zou aanbieden, zou ze die zeker kopen. ‘Deze tomaat ziet er toch goed uit?’, zegt ze, over een tweelingtomaat. ‘En je snijdt hem makkelijk doormidden. Een plekje op wortels kan me ook niks schelen, die gaan toch in de juicer. En de prijs is goed.’

De prijzen liggen iets lager dan bij ­Albert Heijn. Betaalbaar dus, maar geen weggeefprijzen. ‘Dat is onderdeel van ons verhaal’, zegt Chantal Engelen. ‘Deze groente en dit fruit is kwalitatief gelijkwaardig, het ziet er alleen wat anders uit.’

Albert Heijn heeft iets verderop een vestiging, in dezelfde straat in Hoog ­Catharijne. Kromkommer werkt samen met deze supermarkt: de peren en appels met vlekjes liggen er in de koeling opgeslagen voor ze in de Pop-Op Shop worden verkocht. ‘Een medewerker van Albert Heijn komt in de Pop-Op Shop spreken over de dilemma’s van een supermarkt rond voedselverspilling’, zegt Engelen. Albert Heijn houdt zich ook bezig met het thema. Zo verkoopt de supermarkt via internet al groenten- en fruitpakketten met ‘buitenbeentjes’: producten met een afwijkende vorm die prima zijn te eten.

Al voordat de groente bij de consument is, wordt er 5 tot 10 procent van weggegooid. Dat komt volgens Engelen doordat we steeds hogere eisen zijn gaan stellen aan onze groente en ons fruit. ‘Dat is een probleem in heel West-Europa en Amerika. In Amerika is het nog extremer, daar liggen de appels in de supermarkten in piramides opgestapeld, glanzend opgepoetst.’ Alleen de allermooiste appels krijgen een plekje in zo’n piramide. We kunnen volgens haar zo kritisch zijn op de vorm en het voorkomen van groente en fruit, door het goedkope productieproces en de overschotten bij telers.

eenzijdig beeld

Consumenten krijgen een eenzijdig beeld van groente, omdat ze de gekke groente niet in de winkel zien, legt Engelen uit. Ze krijgen altijd rechte komkommers te zien en denken daardoor dat die recht horen te zijn. Daardoor zijn ze ook minder geneigd kromme komkommers te kopen, omdat ze het gevoel hebben dat die niet ‘normaal’ zijn en dat er misschien met de smaak iets mis is. De klanten van de Pop-Op Shop bewijzen dat veel mensen juist blij worden van gekke groente. De gekste groenten worden als eerste uit de kratjes gevist en de meeste mensen vertrekken niet zonder wat te kopen. <

een boxershort van oude overhemden

Kromkommer is een sociale onderneming. ‘Dat houdt in dat we een commerciële onderneming zijn met een ideëel doel: voedselverspilling de wereld uit helpen’, zegt Chantal ­Engelen, een van de initiatiefnemers.

Stichting Kromkommer is in 2012 opgericht en verkoopt sinds een jaar soep van gekke groente. Ze hoopt daarmee op termijn winst te maken. Van die winst kunnen dan de campagnes worden betaald tegen voedselverspilling. De tijdelijke winkel is ook zo’n campagne. ‘We hopen dat de winkel ons in elk geval geen geld zal kosten, maar ons doel is niet winst maken’, zegt Engelen. ‘Naast de verkoop van gekke groente en fruit, staat het redden van spullen en grondstoffen in de zogeheten Pop-Op Shop centraal. Zo kun je genieten van soepjes van gekke groente en versgeperste sapjes, kun je een Van Hulley-boxershort kopen, gemaakt van oude overhemden, kun je chillen op een gered meubelstuk van Het Goed.

Zelfs het winkelpand is gered van verspilling, omdat er gebruik wordt gemaakt van leegstand. Ook is er een uitgebreid programma voor groot en klein, met sprekers en workshops die passen in het thema verspilling. Op 25 mei presenteert Kromkommer haar nieuwste soep, ‘Koele Soep’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.