Luister naar

Dilemma rond begroting: steun zoeken of niet?

Nieuws
De C3 – D66, ChristenUnie en SGP – vinden het niet zinvol nu over de begroting voor 2016 te praten.
Gerard Beverdam Eduard Sloot
vrijdag 22 mei 2015 om 03:00

Het kabinet moet nu beslissen: een nieuwe zoektocht naar steun, of gewoon zelfstandig de begroting maken.

Den Haag

Heeft de ‘C3’ zichzelf opgeheven? Misschien is dat te zwaar uitgedrukt. ‘Maar het heeft geen zin nu in ganzenpas naar het ministerie van Financiën te gaan’, zegt ChristenUnie-leider Arie Slob. Zijn partij en D66 en SGP slaan de uitnodiging af om met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) over de begroting voor 2016 te praten. ‘Het valt mij op dat het kabinet denkt dat ze gewoon zo door kunnen gaan als de afgelopen twee jaar’, zegt Slob.

Het is vrijwel zeker dat coalitiepartijen VVD en PvdA én de gedogers D66, ChristenUnie en SGP (de C3 dus), hun meerderheid in de Eerste Kamer verliezen. VVD en vooral PvdA leveren komende dinsdag, als de Eerste Kamerverkiezingen worden gehouden, een flink aantal senaatszetels in. De winst die de C3-partijen boeken, kan dat niet goedmaken; in Den Haag wordt gerekend op 36 zetels voor de vijf partijen samen.

instabiel

ChristenUnie-leider Slob ziet ook geen heil in een gesprek op Dijsselbloems ministerie, met elke C3-partij apart. ‘Op dit moment zeg ik “nee” tegen zo’n uitnodiging.’ Het lijkt Slob voor de hand liggen dat het kabinet zelf op zoek gaat naar breed draagvlak in beide Kamers. ‘Laten we niet vergeten dat de situatie in de Tweede Kamer ook instabiel is. Door afsplitsingen heeft de coalitie nog maar 76 zetels. Tel daarbij op dat er de komende tijd nog veel onrust kan ontstaan in de eurozone door de situatie in Griekenland. Breed draagvlak voor kabinetsbeleid lijkt mij sowieso verstandig.’ De ChristenUnie heeft nog wel een andere blokkade opgeworpen, die nieuwe gesprekken in de weg staan. ‘Dat het kabinet een besluit over een lagere gaswinning in Groningen voor zich uit schuift, is ergerlijk’, vindt Slob.

De SGP vindt het ook niet zinnig om nu met de C3 over de begroting voor volgend jaar te gaan praten. De huidige situatie doet Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf denken aan de periode voordat de C3 het kabinet aan een meerderheid hielp.

karig

Maar de partij zal een uitnodiging van Dijsselbloem om apart langs te komen niet afslaan, zegt de SGP’er. Zijn partij wil in ieder geval meer geld voor defensie. De 250 miljoen euro die defensie er volgend jaar naar verluidt bij krijgt, vindt de staatkundig-gereformeerde partij te karig.

Het kabinet staat nu voor de keuze opnieuw op zoek te gaan naar rugdekking bij de oppositie, maar zou het ook zonder kunnen proberen. De belangrijkste bezuinigingen en hervormingen op het terrein van bijvoorbeeld de zorg zijn immers al door de Tweede en Eerste Kamer. En voor de grote belastingherziening wilde het kabinet sowieso al op zoek naar breed draagvlak.

Bij het maken van de begroting voor 2016 helpt het dat het kabinet voor miljarden aan meevallers heeft; er is dus geld voor extra uitgaven en lastenverlichting. Daar zegt ook de oppositie niet snel ‘nee’ tegen.

In de coalitie wordt naar verluidt gesproken over een bedrag van bijna zes miljard aan meevallers. Lagere uitgaven in de zorg leveren veel geld op, en doordat de economie sneller aantrekt dan verwacht zijn er hogere belastinginkomsten en minder uitkeringen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken heeft, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.