Direct naar artikelinhoud

Dodental Nepal boven 3.000, meer dan 6.000 gewonden

Het dodental van de zware aardbeving in Nepal is afgelopen nacht opnieuw omhoog bijgesteld. De Nepalese autoriteiten zeggen dat er 3218 mensen om het leven zijn gekomen. Er zijn 6538 gewonden geteld. De verwachting is dat de cijfers nog zullen oplopen.

Een gewonde Nepalese man kust zijn dochtertje in een ziekenhuis in KathmanduBeeld ap

Hulpverleners krijgen vandaag voor het eerst contact met afgelegen bergdorpen. Uit eerste berichten blijkt dat veel gemeenschappen verwoest zijn. Door aardverschuivingen is het moeilijk om hulp te bieden.

De Nepalese regering zegt dat er naast reddingswerk prioriteit wordt gegeven aan het uitdelen van hulpgoederen zoals water en tenten. De meeste stedelijke gebieden zitten zonder stroom en water. Volgens de VN zijn de ziekenhuizen overvol en is er een gebrek aan medische voorzieningen. De ziekenhuizen hebben niet genoeg plek om de lijken te bewaren.

Naschokken
Door de grote hoeveelheid naschokken slaapt een groot deel van de bevolking van de stad Kathmandu op straat. Er zijn zo'n honderd kleine aardschokken geweest na de zware beving van 7,8 op de schaal van Richter op zaterdag.

Reddingswerkers vrezen dat de situatie rond het epicentrum - ten noorden van de stad - nog ernstiger is dan in Kathmandu. De afgelopen dagen hebben hulpverleners uit de hele wereld gegraven tussen de puinhopen, op zoek naar overlevenden.