Direct naar artikelinhoud

Koningsnachtfeesten gaan over in Koningsdagfeesten

Na een relatief rustig verlopen nacht met Koningsdagfeesten kleurt Nederland oranje voor de vrijmarkten en andere feestelijke activiteiten.

Nacht van Oranje in Ahoy, Rotterdam

Het was gisteravond behoorlijk druk in de grote steden tijdens koningsnacht. In Den Haag kwamen naar schatting ongeveer 200.000 mensen af op het Life I Live Festival, zei een woordvoerder van de organisatie. De organisatoren van het festival laten weer zeer tevreden te zijn over het verloop van de avond. 'Het was een waanzinnig goede sfeer', aldus een woordvoerder van de organisatie.

De politie in Den Haag bevestigt dat het relatief rustig was tijdens het festival. Volgens een politiewoordvoerster zijn 'tussen de 9 en de 20' mensen aangehouden vanwege kleine vergrijpen, zoals belediging, diefstal of mishandeling. 'Als we uitkomen op 20, is dat een halvering ten opzichte van vorig jaar.'

Te druk
Ook op andere plaatsen in Nederland was het druk. In Utrecht werd de Weerdsingel aan het begin van de avond een minuut of twintig afgesloten omdat er te veel mensen waren. 'Via lichtkranten en Twitter hebben we mensen erop gewezen dat ze beter naar andere plekken konden gaan', aldus een woordvoerster van de gemeente.

De woordvoerster schat in dat er ongeveer net zoveel mensen zijn als vorig jaar tijdens koningsnacht. Toen brachten zo'n 100.000 mensen de avond en nacht door in het centrum van Utrecht. De vrijmarkt begon zondag om 18.00 uur. In de stad zijn verder diverse optredens van bandjes en dj's. In de stad zijn zeker acht mensen aangehouden. 'Vanwege wat kleine opstootjes in het uitgaansgebied', stelt een politiewoordvoerster.

Oranjedienstregeling
De verjaardag van koning Willem-Alexander wordt overdag in het hele land groots gevierd. Amsterdam verwacht zoals ieder jaar weer honderdduizenden bezoekers. In de stad zijn vrijmarkten en zo'n 160 evenementen, waaronder twaalf grote dancefeesten. De grote feesten, waar bijna 140.000 kaartjes voor te koop waren, zijn buiten het centrum. Hierdoor wordt de druk op de binnenstad enigszins ontlast.

De NS rijdt weer via de Oranjedienstregeling, met meer en langere treinen. Op de stations en in de treinen geldt een alcoholverbod.

Nieuwe stijl
Koning Willem-Alexander viert zelf zijn 48e verjaardag in Dordrecht. Hier vindt voor het eerst Koningsdag nieuwe stijl plaats. De koning arriveert met zijn familie om 11.00 uur per boot en maakt dan een twee uur durende tour door de stad.

Willem-Alexander en Máxima komen met een ander gezelschap dan voorgaande jaren. Zo blijft prinses Beatrix dit jaar voor het eerst thuis. Ook prinses Mabel, prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven zijn er niet bij. De drie dochters van het koningspaar, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien en de vier zonen van prinses Margriet en hun vrouwen komen wel mee.

Dordtse jeugd
Op het Groothoofd zien de koninklijke gasten een parade van oude en moderne vaartuigen aan zich voorbij trekken. Vervolgens krijgt het gezelschap een rondleiding langs de 'iconen' van Dordrecht. Dat gebeurt niet alleen te voet, maar ook per boot en elektrisch vervoer. Het bezoek eindigt op het Statenplein met de manifestatie 'De Dordtse jeugd is het einde'.

Hoewel het officieel de tweede Koningsdag is, vindt het feest voor het eerst plaats op de verjaardag van Willem-Alexander. Vorig jaar viel 27 april op een zondag, waardoor de viering een dag eerder was.

Koningsnachtfeesten gaan over in Koningsdagfeesten
Koningsnachtfeesten gaan over in Koningsdagfeesten
Koningsnachtfeesten gaan over in Koningsdagfeesten