Direct naar artikelinhoud

Facebooks veiligheidscheck actief na aardbeving Nepal

Sociaal netwerk Facebook heeft zaterdag een nieuwe tool geactiveerd waarmee mensen in het rampgebied in Nepal kunnen laten weten dat alles goed met hen is. Google heeft een speciale service geopend waarmee mensen elkaar kunnen vinden na de aardbeving.

Een man belt na de aardbeving in Kathmandu

De veiligheidscheck van Facebook was al in oktober gepresenteerd maar wordt pas aangezet na een ramp. Mensen die in het rampgebied zijn krijgen een melding van Facebook waarin hen gevraagd wordt of ze veilig zijn. Zodra ze 'veilig hebben geklikt, krijgen hun Facebookvrienden de statusupdate 'veilig' te zien.

Verschillende mensen meldden afgelopen weekend dat ze de nieuwe meldingen van vrienden kregen. Na onduidelijkheid over de onbekende Facebook-updates, kwam topman Mark Zuckerberg zaterdag met een uitleg. 'Vanochtend hebben we de veiligheidscheck geactiveerd voor mensen die te maken hebben met de aardbeving in Nepal. Het is een eenvoudige manier om aan vrienden en familie te laten weten dat het goed met je gaat.'

Person Finder
Na een ramp kijkt Facebook welke mensen het rampgebied als woonplaats hebben en wie in het gebied voor het laatst op Facebook is ingelogd. Die mensen krijgen het verzoek antwoord te geven op de vraag of in het gebied zijn en of ze veilig zijn. 

Google heeft na de aardbeving in Nepal de Person Finder geactiveerd. Via deze webpagina kunnen bezoekers aangeven dat ze op zoek zijn naar iemand of informatie hebben over iemand in het rampgebied. Familie en vrienden kunnen iemand als vermist aangeven door persoonlijke informatie over de gezochte persoon op te geven en eventueel een foto te uploaden. De zoekfunctie is ook beschikbaar via sms. Volgens Google houdt de zoekdienst op dit moment 4800 gevallen bij. 

Geen internet
Het is de vraag hoe succesvol de online systemen in de praktijk zijn. Na een aardbeving is de kans groot dat de mobiele telefoon kapot is en bij veel rampen vallen telefoon- en internetverbinding weg. Nepal is een arm land waar weinig mensen op Facebook zitten en waar niet altijd elektriciteit is.  

Op de eigen website legt Facebook het systeem in drie stappen uit: 'We vragen je of je veilig bent als het lijkt dat je wellicht in de buurt bent van een natuurlijke ramp. Als je veilig bent, klik of tik dan op de knop Ik ben veilig om vrienden en dierbaren direct op de hoogte te brengen. We laten je weten wanneer je vrienden hebben aangegeven dat ze veilig zijn. Je kunt ook een lijst met vrienden bekijken die wellicht door de ramp zijn getroffen.' Het idee voor de Facebookservice ontstond na de tsunami in Japan in 2011.

Twitter bericht wordt geladen...

Screenshot van de veiligheidscheck van Facebook