Direct naar artikelinhoud

Israël valt mannen in Syrië aan

De Israëlische luchtmacht heeft gisteravond een aanval uitgevoerd op vier mannen die in Syrië op weg waren naar de grens met de bezette Golanhoogte. Volgens het leger ging het om 'een groep gewapende terroristen' die met een bom een aanslag op Israëlische militairen wilden plegen.

Israëlische militairen op de bezette Golanhoogte

Het is niet bekend tot welke groep de militanten behoorden. Israël probeert afzijdig te blijven in het conflict in Syrië, maar heeft herhaaldelijk laten weten militair optreden niet te schuwen als dat nodig is om te voorkomen dat Syrië geavanceerde wapens verstrekt aan zijn Libanese bondgenoot Hezbollah.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de actie van het Israëlische leger alvast toegejuicht. 'Elke poging om Israëlische soldaten en burgers aan te vallen zal gevolgd worden door een vastberaden reactie, zoals het geval was bij deze operatie waarbij een aanslag kon vermeden worden', aldus een mededeling van het kabinet van de premier.

Aangenomen wordt dat Israël in het verleden verscheidene wapentransporten in Syrië heeft aangevallen, onder meer van geavanceerde Russische luchtdoelraketten en Iraanse raketten. Volgens Arabische media vond er vorige week weer zo'n aanval plaats. Israëlische functionarissen hebben niet op die berichten gereageerd, maar minister van Defensie Moshe Yaalon waarschuwde Syrië en Iran gisteren dat ze Hezbollah niet van zulke wapens moeten voorzien.