Direct naar artikelinhoud

Twee Zweedse gijzelaars vrijgelaten uit Syrië

Twee Zweden die zeventien maanden lang gegijzeld werden in Syrië zijn vrijgelaten en herenigd met hun families. Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt met verschillende autoriteiten nauw te hebben samengewerkt om hen vrij te krijgen, maar bedankt speciaal de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, wiens hulp 'cruciaal' was. Ook Jordanië wordt in een verklaring apart genoemd.

De twee Zweedse gijzelaars Martin Reen (links) en Thomas Olsson op een screenshot van een video die is gemaakt door de kidnappers. De mannen zijn vrijgelaten en terug bij hun families.

Medewerkers van het Zweedse ministerie wilden geen details geven over de identiteit van de gijzelaars, maar volgens persbureau AFP gaat het om Martin Reen en Thomas Olsson. Deze werden in 2013 in Syrië ontvoerd door leden van het Nusra-front, een met Al Qaida verbonden groepering. Het is niet precies bekend wanneer en waar de gijzelaars werden vrijgelaten, of waar ze werden vastgehouden.

Volgens een hooggeplaatste bron bij de Palestijnse inlichtingendienst hebben de Zweedse autoriteiten president Abbas in februari om hulp gevraagd. Waarom Zweden dit deed is onduidelijk want de Palestijnen zijn grotendeels buiten het conflict in Syrië gebleven. De zegsman lichtte ook niet toe hoe hij contact wist te leggen met de ontvoerders.

Begin april gingen Palestijnse agenten naar Syrië, waar ze videomateriaal in handen kregen waarop de twee gijzelaars te zien zijn, staande bij enkele bomen en gekleed in trainingspakken. Afgelopen vrijdagmiddag werden de twee gijzelaars bij de Jordaanse grens afgezet. 'Wij begaven ons vijfhonderd meter op Syrisch grondgebied, gedekt door de Jordaniërs. De ontvoerders kwamen in een auto, duwden de twee Zweden naar buiten en reden meteen weg. Wij namen hen over de Jordaanse grens naar de Zweedse ambassade in Amman.'

Volgens de zegsman kreeg het Nusra-front niets betaald.