Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

350 Nederlanders in Nepal - van honderd nog geen bericht

Zo’n 350 Nederlanders verblijven op dit moment in het door een aardbeving getroffen Nepal. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen opmaken uit informatie van reisbureaus en familieleden, laat het ministerie weten aan persbureau ANP.

Schade aan de apentempel in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal.
Schade aan de apentempel in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Foto EPA / Narendra Shrestha

Zo’n 350 Nederlanders verblijven op dit moment in het door een aardbeving getroffen Nepal. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen opmaken uit informatie van reisbureaus en familieleden, laat het ministerie weten aan persbureau ANP.

Er zijn geen berichten over Nederlandse slachtoffers van de aardbeving. De woordvoerster van het ministerie:

“Van zo’n honderd mensen weten we nu nog niet of ze ongedeerd zijn. We werken er hard aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. We hebben geen ambassade in Nepal.”

Bij de beving met een kracht van 7,8 zijn in ieder geval meer dan 2.500 doden gevallen. Ten minste 5.000 mensen raakten gewond toen een aardbeving met een kracht van 7,8 een verwoesting aanrichtte in het Aziatische land, waar 27,8 miljoen mensen wonen. Het was de zwaarste aardbeving in tachtig jaar.

Terugvlucht

Bij alarmcentrale SOS International hebben zich zo’n 190 Nederlanders gemeld. De organisatie liet eerder deze avond weten voor 43 mensen een terugvlucht te hebben geregeld.

“Er hebben zich meer mensen gemeld die terug naar huis willen. We kregen eerder meldingen dat mensen het nog even wilden aankijken, maar door het groot aantal naschokken is dat toch veranderd. De situatie is onzeker en wat chaotischer geworden”.

De vluchten zijn verspreid door de week geboekt. SOS International gaat er vanuit dat de mensen wel naar huis kunnen.

“We horen wel wisselende verhalen over de luchthaven. Hij is open en dan weer dicht. Maar ik denk dat mensen wel weg kunnen.”

Nederlands team

Nederland stuurt een hulpteam naar Nepal om te helpen bij de zoektocht naar slachtoffers. Het Urban Search and Rescue-team (USAR) gaat met 62 mensen en 8 honden naar het land toe, meldt het team in een persbericht.

Het team is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken bedolven zijn. De laatste keer dat USAR actief was, was in 2010 in Haïti. Het team vertrekt vanavond om 20.00 uur met een transportvliegtuig van het ministerie van Defensie dat ook hulpgoederen zal vervoeren voor Artsen Zonder Grenzen.

Morgenochtend om 04.00 uur (Nederlandse tijd), zal het team aan de slag gaan. Teamleider Peter Bos zei tegen persbureau ANP er vanuit te gaan dat er nog mensen gevonden zullen worden.

“De ervaring leert dat slachtoffers die ingesloten en bedolven zijn nog lang in leven kunnen blijven. We gaan uit van een periode van zeven tot tien dagen. Het is wel afhankelijk van de omstandigheden, of het er bijvoorbeeld warm is. Maar we werken met vier teams waardoor we 24 uur per dag kunnen zoeken.”

Financiële hulp uit Nederland

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) heeft bekendgemaakt dat er vier miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor humanitaire hulp. Een aantal Nederlandse hulporganisaties hebben ook geld beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de aardbeving. Cordaid Mensen in Nood geeft 50.000 euro om de eerste noodhulp te kunnen bieden. Save the Children stelt 25.000 euro beschikbaar.

Pius Perumana, directeur van Caritas, partner van Cordaid:

“Reddingsoperaties hebben nu de eerste prioriteit. Veel mensen hebben hun huizen verloren en zoeken een onderkomen buiten op straat of op open pleinen. Deze mensen proberen we nu te bereiken met voedselhulp en tijdelijk onderdak”.

Save the Children is gestart met het verstrekken van hulpgoederen aan de overlevenden. Er zijn inmiddels vanuit het internationale netwerk van de organisatie experts onderweg of reeds aangekomen om het Nepalese team bij te staan. Directeur Pim Kraan:

“Duizenden kinderen zijn gewond, hebben alles verloren en proberen nu wanhopig om schoon drinkwater en een veilig onderkomen te vinden. Van onze collega’s in Nepal horen wij dat het land in grote chaos verkeert.”

SOS Kinderdorpen roept kinderen in Nederland op om maandag met Koningsdag met spullen op de Vrijmarkt te staan en met hun opbrengsten de noodhulpactie te steunen. SOS Kinderdorpen heeft net als de andere organisaties een rekeningnummer geopend.