Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Staat verzet zich tegen hoge bonussen KLM-top

Luchtfoto van KLM-vliegtuigen op luchthaven Schiphol.
Luchtfoto van KLM-vliegtuigen op luchthaven Schiphol. Foto ANP / Remko de Waal

De Nederlandse Staat, eigenaar van 5,9 procent van de aandelen KLM, keurt het beloningsbeleid van KLM af. De maximaal haalbare bonussen voor de directie zijn volgens het ministerie van Financiën te hoog. Dat bevestigt het ministerie vandaag.

Topman Pieter Elbers en zijn twee medebestuurders kunnen een bonus ontvangen van 100 procent van hun vaste salaris. Elbers verdient vast 444.000 euro. De Staat wil dat het variabele inkomen van bestuurders van staatsdeelnemingen maximaal 20 procent van het vaste salaris bedraagt en heeft op de aandeelhoudersvergadering van 23 april tegen een nieuw beloningsplan van KLM gestemd. Het plan werd aangenomen.

Dit blijkt uit een verslag van de – besloten – aandeelhoudersvergadering dat dit weekend werd gepubliceerd op de website van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB).

Het ministerie van Financiën bevestigt de tegenstem op de vergadering. Het ministerie kijkt niet naar de criteria voor een bonus, alleen naar de limiet van 20 procent van het vaste salaris. KLM wil alleen kwijt dat de nieuwe criteria voor de bonus “beter zijn afgestemd met Air France-KLM”.

Individuele prestaties

Volgens het verslag van VEB worden de KLM-bestuurders in het nieuwe beloningsplan minder afgerekend op de financiële prestaties van KLM, zoals voorheen. De bonus wordt voortaan in grotere mate bepaald door individuele prestaties van de bestuurders. Die kunnen per jaar veranderen en sluiten beter aan op criteria die binnen moedermaatschappij Air France-KLM worden gehanteerd. Het kan bijvoorbeeld gaan om het terugbrengen van schulden of kosten.

Naast de hoogte van de bonus speelt dus ook de positie van KLM binnen Air France-KLM een rol. Aanpassing van de beloningscriteria kan worden opgevat als verlies van onafhankelijkheid van KLM. Gezien het verschil in financiële prestaties en een recent conflict over kasbeheer is dat – ook politiek – een zeer gevoelige kwestie.

Voldoende autonomie

Volgens het VEB-verslag wilde Wouter Raab, topambtenaar van het ministerie van Financiën, van de commissarissen weten of KLM over voldoende autonomie beschikt binnen de holding. Dat is nodig, aldus Raab, omdat zowel KLM als Schiphol van vitaal belang zijn voor Nederland. President-commissaris Hans Smits zei “voldoende autonomie te voelen”.

Recente afspraken over verdere verlenging van oude staatsgaranties moeten nog schriftelijk worden vastgelegd. Die afspraken betreffen onder meer de gelijke ontwikkeling van Schiphol en vliegveld Charles de Gaulle.

President-directeur Elbers verdiende vorig jaar 617.000 euro: 444.000 euro vast salaris, 67.500 euro bonus en 106.000 euro pensioen. De bonus bedroeg 15 procent, omdat slechts een deel van de doelen werd gehaald. Na ophef over de bonus van Schiphol-directeur Jos Nijhuis (370.000 euro, 95 procent van zijn vaste salaris) pleitte vakbond FNV ook voor teruggave van Elbers’ bonus. De ondernemingsraad en vakbond VHKP namen echter afstand van dat pleidooi.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering werd ook bevestigd, zoals NRC Handelsblad eerder al meldde, dat KLM een schikking heeft getroffen met minderheidsaandeelhouders Emarcy, waarmee een jarenlange strijd over de winstuitkering van KLM is beëindigd. Slechts 0,9 procent van de aandelen KLM is nog in bezit van particulieren.