Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

AZ heeft derde plek in zicht na zege op Twente

AZ-speler Nemanja Gudelj in duel met Andreas Bjelland Hakim Ziyech en Renato Tapia (m). Teamgenoot Markus Henriksen kijkt toe.
AZ-speler Nemanja Gudelj in duel met Andreas Bjelland Hakim Ziyech en Renato Tapia (m). Teamgenoot Markus Henriksen kijkt toe. Foto ANP / Pro Shots

AZ heeft weer zicht gekregen op de derde plek in de eredivisie. De ploeg van trainer John van den Brom versloeg FC Twente in Enschede met 2-0. De huidige nummer drie, Feyenoord, verspeelde eerder op de dag punten.

Twitter avatar fctwente FC Twente Het is tijd. Het thuisduel tegen AZ eindigt in een 0-2 nederlaag. #tweaz

Wesley Hoedt zorgde na elf minuten voor 0-1.

Aron Jóhansson tekende voor de eindstand.

AZ speelde de laatste twintig minuten met tien man, na de tweede gele kaart voor aanvoerder Nemanja Gudelj.

Door de zege is AZ de nieuwe nummer vier. De Alkmaarder passeerden op de ranglijst Vitesse, dat vrijdag met 1-0 verloor bij ADO Den Haag.

Bovendien heeft AZ nog maar drie punten achterstand op Feyenoord. De nummer drie uit Rotterdam speelde eerder vandaag met 1-1 gelijk bij FC Groningen. De nummer drie is verzekerd van een ticket voor de Europa League. Nummer vier speelt play-offs. Er zijn nog twee speelronden in de eredivisie.

Twente staat na 32 wedstrijden teleurstellend twaalfde, mede door de zes punten aftrek die de ploeg van de KNVB kreeg vanwege financieel wanbeleid.