© mvn

Pedofiele bisschop Vangheluwe ontvangt nog elke maand 2.800 euro

Vijf jaar geleden gaf Roger Vangheluwe zijn ontslag als bisschop van Brugge nadat hij in opspraak was gekomen voor kindermisbruik. Maar de ex-bisschop blijft tot op de dag van vandaag nog steeds zijn pensioen ontvangen: 2.800 euro netto. Omdat het nooit tot een veroordeling is gekomen, heeft Vangheluwe nog steeds recht op dat pensioen. Dat meldt de Franstalige krant Sudinfo.

skn

Op 23 april 2010 diende Vangheluwe zijn ontslag in als bisschop van Brugge nadat hij had toegegeven dat hij zijn neefje in de jaren tachtig seksueel had misbruikt. Diezelfde dag aanvaardde Paus Benedictus XVI het ontslag van Vangheluwe. Een jaar later bekende hij in een ophefmakend interview op de televisiezender VT4 (nu beter gekend als VIER) dat hij ook nog een andere neef seksueel misbruikte.

Verjaard

Het gerecht stelde een onderzoek in naar het kindermisbruik van Vangeheluwe. Maar de feiten bleken verjaard. En dus werd hij nooit veroordeeld voor zijn daden. In het interview met VT4 verontschuldige Vangheluwe zich bij zijn slachtoffers en hij vroeg hen om vergiffenis. Ook beloofde hij om hen financieel te vergoeden voor de ‘geleden schade’.

Waar houdt Vangheluwe zich schuil?

‘Waar Vangheluwe zich nu bevindt is een groot mysterie. Wellicht bevindt hij zich in een of andere religieuze gemeenschap’, aldus de krant Sudinfo. In eerste instantie werd hij ondergebracht in de abdij van Vleteren. Maar de paters van de abdij konden zich er niet bij neerleggen en vreesden bovendien dat Vangheluwe in zijn oude gewoontes zou hervallen. Vangheluwe kreeg dus niet langer onderdak in de abdij van Vleteren.

168.000 euro

War wel geweten is, is dat de ex-bisschop van Brugge elke maand nog steeds een volledig pensioen opstrijkt. Moest Vangheluwe veroordeeld zijn geweest voor zijn misdrijven dan had hij nu geen recht meer gehad op zijn pensioen. Hoeveel het pensioen van Vangheluwe bedraagt, wou de PDOS (de pensioendienst voor de overheidssector) niet kwijt. Maar Sudinfo maakte de volgende berekening: het gemiddelde maandloon van een bisschop bedraagt 5.605,33 euro bruto. Omdat Vangheluwe een volledige loopbaan achter de rug heeft, ontvangt hij 75 procent van zijn toenmalig loon. Sinds zijn ontslag in 2010 ontvangt hij dus zo’n 2.800 euro netto per maand. Op vijf jaar tijd heeft Vangheluwe ongeveer 168.000 euro ontvangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER