Direct naar artikelinhoud

Syrische rebellen veroveren strategische stad

Extremistische rebellen in Syrië hebben na dagenlange gevechten het stadje Jisr al-Shughour ingenomen. De stad was een van de laatste plaatsen in de provincie Idlib die nog in handen was van de regering. Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen is onbekend.

Syrische rebellen veroveren strategische stad

Het offensief om de stad begon afgelopen woensdag. Volgens activisten waren er duizenden strijders van de oppositie bij betrokken. Ze begonnen met aanvallen op controleposten rondom de stad, om vervolgens de aanval in te zetten op Jisr al-Shughour zelf.

Onder de strijders die de stad innamen, zijn aanhangers van het Nusra Front, de Syrische afdeling van terreurbeweging al-Qaeda. Het Syrische regeringsleger nam Jisr al-Shugour in 2011 in, nadat meer dan 120 medewerkers van de veiligheidsdiensten waren gedood door wat de regering in Damascus 'gewapende bendes' noemde. In 1980 werd een opstand tegen president Hafez al-Assad, vader van de huidige president Bashar al-Assad, in de stad bloedig onderdrukt.

Rebellen luisteren naar één van hun commandanten.
Een Syrische strijder bidt voordat de strijd losbarst.

Geen directe route

Rondom de stad wordt nog wel gevochten, maar op een zender van de oppositie was te zien hoe de rebellen hun zwarte vlag hesen in het centrum van de stad. Minder dan een maand geleden werd de provinciehoofdstad Idlib ook al ingenomen door tegenstanders van president Bashar Assad.

Met de inname van Jisr al-Shughour heeft het regime van Assad waarschijnlijk geen directe route meer tussen de hoofdstad Damascus en de Middellandse Zee.

De oorlog in Syrië woedt nu al meer dan vier jaar. Sinds maart 2011 zijn zeker 220 duizend mensen om het leven gekomen.