© Planckendael

© Planckendael

© planckendael

© planckendael

© Planckendael

© Planckendael

1 / 7
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Baby Q drinkt melk van mama Kai-Mook

In Planckendael delen sinds zaterdag alle vrouwelijke olifanten de grote zandstal met de pasgeboren Baby Q. Planckendael laat op haar website weten dat de vrouwtjes de aanwezigheid van het pasgeboren olifantje lijken te accepteren. Baby Q drinkt intussen poedermelk en afgetapte melk van Phyo Phyo, maar bij haar eigen moeder lukt het nog niet.

Wim Verhaert, Stien Keunen

'Vannacht heeft Baby Q vier liter poedermelk gedronken en goed gerust. Maanden voor de mogelijke bevallingsdatum waren onze verzorgers al in de weer om beide zwangere dames apart te nemen en te trainen om hun tepelzone te mogen aanraken om zo in geval van nood eventueel melk te kunnen aftappen', klinkt het bij Planckendael. 'Bij zwangere olifant Phyo Phyo (de moeder van Kai-Mook, red.) lukt dat regelmatig en tappen we ook regelmatig wat af voor Baby Q. Maar uiteraard is dit niet voldoende. May Tagu laat het helaas nog steeds niet toe. Bijzonder jammer, want moedermelk geeft nog altijd de beste kansen voor de toekomst.'

'Ze reageren redelijk rustig op hun nieuwste familielid, maar ze tonen niet veel interesse in hem. Helaas is mama May Tagu nog niet in staat gebleken om haar baby’tje te laten drinken. We blijven Baby Q dus flessenvoeding geven, wat verre van een ideale situatie is', klinkt het. 'Baby Q is immers afhankelijk van zijn moeder voor de levensnoodzakelijke melk in de eerste dagen en jaren van zijn leven. Wij kunnen immers alleen maar bijvoederen met kunstmelk. Baby Q kan niet overleven op deze kunstmelk alleen. Zal het tij nog keren? De tijd dringt. Deze ontwikkelingen stemmen ons erg somber.'

yer', 'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '21813201', 'flashvars': { 'vast': { 'plugin' : true, 'position': 'before', 'relativeTo': 'PlayerHolder', 'numPreroll':'1', 'prerollInterval':'1', 'prerollStartWith':'1', 'prerollUrl':prerollUrl, 'postrollUrl' : prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'numPostroll' : '1', 'preSequence':'1', 'postSequence':'1', 'timeout':'4', 'storeSession':true, 'prerollInterval':'1', 'skipOffset' : '15' }, 'skipBtn': { 'label': 'Advertentie overslaan' }, 'adsOnReplay':true, 'noticeMessage': { 'plugin':'true', 'text': 'Advertentie overslaan binnen {sequenceProxy.skipOffsetRemaining|timeFormat}' } }, 'cache_st': '1406844802', 'entry_id' : '1_s7lgt55l'});

Moederrol

In Planckendael werd zaterdag nog geprobeerd om olifant May Tagu te herenigen met haar baby, Q. Het jong kon vrijdag na twee dagen eindelijk zelfstandig stappen en leek op die manier klaar om te gaan drinken bij zijn moeder, maar die laat dat nog steeds niet toe. Volgens het dierenpark is het nochtans cruciaal dat het kind zo snel mogelijk kan drinken, want op kunstvoeding kan het niet lang overleven.

'We proberen Baby Q te herenigen met zijn mama, May Tagu. Ze neemt echter nog steeds niet de moederrol op zich die levensnoodzakelijk is voor de toekomst van Baby Q. Ze heeft soms wel wat interesse in hem, maar van zogen is het niet gekomen. Ze was niet meer ruw met haar baby zoals vlak na zijn geboorte woensdag, maar ze blijft angstig en afstandelijk.

'Sociale relaties in een familie olifanten zijn ontzettend belangrijk. De moeder heeft daar een belangrijke, beschermende rol in te spelen. Zij zal de fragiele baby moeten verdedigen tegen mogelijk hevige reacties van de andere familieleden.

Kunstmelk

Het olifantje drinkt nog steeds niet zelfstandig en krijgt voorlopig kunstmelk. 'Die is speciaal aangepast aan de behoeften van een pasgeboren baby-olifant. Maar ervaring uit andere tuinen leert ons dat een baby-olifant die uitsluitend met kunstmelk wordt grootgebracht, niet ouder wordt dan 1 jaar.'

Het baby-olifantje van May Tagu werd in de nacht van dinsdag op woensdag geboren in het dierenpark. Wegens de onervarenheid van May Tagu, voor wie dit haar eerste baby is, hebben de verzorgers het jong eergisteren weggehaald bij de moeder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Planckendael