Direct naar artikelinhoud

Verzet Griekse gemeenten tegen greep in de kas

De Griekse gemeenten die op commando van Athene hun ongebruikte banktegoeden aan de Griekse regering moeten uitlenen, verzetten zich tegen dat decreet. Op een spoedbijeenkomst in Athene riepen meerdere burgemeesters hun ambtgenoten vandaag op het bevel van hogerhand te negeren.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis is niet geliefd.Beeld EPA

De burgemeester van de Atheense voorstad Glyfada blies stoom af tegenover het persbureau AP. 'Dit regeringsbesluit om zich onze kasreserves toe te eigenen is niet alleen kwestieus op juridische en grondwettelijke gronden, maar ook vanuit moreel oogpunt', aldus Georgios Papanikolaou. Ook de voorzitter van de Griekse vereniging van gemeenten, Giorgios Patoulis, verketterde het nooddecreet van premier Tsipras als 'een politiek en grondwettelijk onaanvaardbaar besluit'.

Het is de vraag of de lagere overheden, ziekenhuizen, scholen, staatsbedrijven en sociale verzekeringsfondsen op hun kasreserves kunnen blijven zitten. De regering in Athene heeft de wettelijke mogelijkheid om in geval van hoge nood een greep in de kas te doen bij overheidsinstellingen. De regering-Tsipras rechtvaardigde de confisquatie van gemeentelijke kasreserves maandag met een beroep op 'extreem urgente en onvoorziene behoeften'.

Niet genoeg geld

Die extreme urgentie bestaat omdat de rijksoverheid niet genoeg geld meer heeft om de ambtenarensalarissen en -pensioenen te betalen. Vanwege de patstelling in de onderhandelingen met zijn geldschieters moet Griekenland de koffers van gemeenten plunderen om een faillissement te voorkomen.

De ministers van Financiën van de negentien eurolanden hebben vrijdag een topontmoeting in Riga waar het probleem Griekenland hoog op de agenda staat. Eigenlijk hadden zij gehoopt op deze top in Letland een lijst met Griekse hervormingen goed te kunnen keuren. Als Griekenland serieuze pogingen doet de overheidsfinanciën op orde te krijgen, kunnen de andere eurolanden en de ECB de laatste 7,2 miljard euro uit het recentste reddingspakket aan Athene overmaken. Daarmee kan Griekenland in elk geval mei en juni doorkomen.

Vrijwel niemand rekent er nog op dat er vrijdag witte rook opstijgt in Riga

Weinig resultaat

Maar tot grote frustratie van de geldschieters zit er al twee maanden geen schot in de onderhandelingen. Een hoge Europese functionaris vertelde persbureau Reuters gisteren dat er 'zeer recent' wat beweging komt aan Griekse kant, maar een resultaat zou nog ver weg zijn. Vrijwel niemand rekent er nog op dat er vrijdag witte rook opstijgt in Riga.

Niemand weet precies hoe lang Griekenland het nog op eigen kracht kan uitzingen. Brusselse ambtenaren krijgen ondanks herhaaldelijke verzoeken geen inzicht in de Griekse overheidsboekhouding.

Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte dinsdag bekend dat de Griekse staatsschuld in 2014 verder is gestegen naar een nieuw record van 177,1 procent van het bruto binnenlands product. Eind 2013 was dat 175 procent. Het Griekse begrotingstekort is vorig jaar wel flink gedaald.