Brussel wil nultolerantie voor druggebruikers

© AFP

Brussel hanteert voortaan een nultolerantie voor druggebruik. Wie specifiek cannabis bezit, gebruikt of koopt, riskeert een onmiddellijk minnelijke schikking van 90 euro. Wie dat niet kan of wil betalen, wordt via voor de rechter gedaagd.

lej

Voorlopig is het nog een proefproject in Elsene, waar ook de Matongewijk ligt. Maar het parket wil deze nieuwe aanpak uitbreiden naar heel Brussel, zegt woordvoerster Ine Van Wymersch. Het Brusselse parket heeft voor dit project inspiratie gevonden in Antwerpen waar burgemeester Bart De Wever (N-VA) al enkele jaren een oorlog tegen drugs voert.

Onmiddellijke minnelijke schikking

In de Scheldestad riskeren gebruikers een onmiddellijke minnelijke schikking van 75 euro als ze met drugs betrapt worden. Brussel lanceert nu net dezelfde aanpak, maar trekt het bedrag van de schikking nog wat op. Kopers of bezitters van cannabis krijgen in Brussel een onmiddellijk minnelijke schikking van 90 euro. Als ze dat bedrag niet kunnen of willen betalen, worden ze via de snelrechtprocedure gedagvaard voor de correctionele rechtbank, legt Van Wymersch uit.

Openbare orde

Ze worden dan niet alleen vervolgd voor bezit van cannabis, maar ook voor verstoring van de openbare orde. En daar staan veel strengere straffen op: tot 1 jaar cel en een boete van 6.000 tot 600.000 euro.

‘Nu staat er op het bezit van cannabis een boete van 150 euro’, zegt Van Wymersch. ‘Met interest bij is dat 300 euro.’ Veel te weinig, klinkt het. Daarom wil het parket die verzwarende factor inroepen. ‘Zodat de straf wel afschrikwekkend is.’ Tegelijkertijd wil men het signaal geven dat het bezit en gebruik van cannabis nog steeds illegaal is. ‘Er heerst een verkeerde perceptie dat het bezit en kopen van cannabis gelegaliseerd is.’ In Brussel zouden ze het bezit en gebruik van cannabis graag weer hoger op de prioriteitenlijst zien staan.

Vrijspraak

De straffe plannen van het Brusselse parket hebben al tot een eerste rechtzaak geleid. Tegen een eerste gebruiker werd een forse straf van drie maanden cel en 6.000 euro boete gevraagd. Maar de rechter veroordeelde de man enkel voor het gebruik van drugs.

‘De rechter heeft onze vraag inderdaad verworpen’, zegt Ine Van Wymersch. ‘Hij verwees naar een uitspraak van het Grondwettelijk Hof die stelt dat de omschrijving verstoring van de openbare orde te vaag is.’ Het Brusselse parket zal dus voor elke gebruiker moeten kunnen aantonen hoe hij de openbare orde verstoorde om de zwaardere straf te kunnen eisen. Iets wat veel mensen en middelen zal vragen, beseft ook Van Wymersch.