Deel politie schort stiptheidsacties op Zaventem op

© BELGA

Politievakbond NSPV heeft de stipheidsacties op Brussels Airport, die vooral vanochtend voor veel hinder zorgden, tijdelijk stopgezet. Dat nadat er volgens de vakbond beloftes kwamen vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken. De twee partijen zitten morgenavond samen. Vakbond VSOA blijft echter vasthouden aan de acties.

svg, rvs

Vorige week kondigden de politievakbonden aan vanaf maandag een hele week stiptheidsacties te organiseren op Brussels Airport om een personeelstekort aan te klagen. Dat betekent dat de politie de grenscontroles 'volgens het boekje' zullen doen. Daardoor was er vanochtend aan de paspoortcontrole voor de niet-Schengenbestemmingen al een wachttijd van ongeveer een uur.

Ondertussen kwam er volgens de vakbond NSPV echter witte rook van bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Die zou het aantal politieagenten op de luchthaven willen verhogen en het materiaal willen moderniseren. De vakbond zit daarover morgenavond om 17 uur met de minister samen.

Vakbond VSOA doet morgen wel gewoon voort met de stiptheidsacties. De vakbond vindt de beloftes van de minister onvoldoende en wil maatregelen op korte termijn. Daardoor zullen er ook morgen weer langere wachtrijen zijn aan de paspoortcontrole. 'Zeker passagiers voor niet-Schengen-bestemmingen (zoals Groot-Brittannië, VS of Turkije) raden we aan minimum drie uren voor het vertrek van de vlucht in de luchthaven te zijn', meldt Anke Franssen, woordvoerster van Brussels Airport.

Boetevrije week

Tegelijkertijd houdt de politie deze week een boetevrije week. 'Dat wil niet zeggen dat mensen die anderen in gevaar brengen niet meer worden beboet', klinkt het op Radio 1. 'Maar chauffeurs die hun gordel bijvoorbeeld niet dragen, kunnen zich deze week aan een waarschuwing verwachten terwijl zoiets normaal gezien altijd een boete betekent.'

Met de boetevrije week willen de politiebonden de regering onder druk zetten om knopen door te hakken voor een pensioenregeling voor de politie. Sinds een uitspraak van het Grondwettelijk Hof moeten agenten een stuk langer werken, wat volgens de bonden onhaalbaar is.