thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: null

BUITENLANDS VOETBAL. De Bruyne maakt late gelijkmaker, Mertens verslaat Mpoku

Wolfsburg heeft in extremis een punt gepakt tegen Schalke 04. Dat kwam op voorsprong na 53 minuten en verdedigde die voorsprong lange tijd. Twaalf minuten voor tijd lukte De Bruyne alsnog de gelijkmaker. Nacer Chadli was zondag belangrijk voor Tottenham. De Rode Duivel scoorde het eerste doelpunt tegen Newcastle, Tottenham won met 1-3. Dries Mertens won met Napoli op het veld van Cagliari. Bij de ploeg van Mpoku werd het 0-3.

jtp

Premier League: Chadli scoort, City nadert op United

Manchester City had iets goed te maken na een pijnlijke 0 op 6 tegen Crystal Palace en de aartsrivalen van Manchester United. Tegen West Ham kreeg het na 18 minuten hulp door verdediger James Collins, die een onwaarschijnlijke owngoal scoorde. De Welshman trapte half naast de bal, het leer caprioleerde tegen de lat, vervolgens tegen de linkerpaal en uiteindelijk toch in doel. Tien minuten voor rust maakte Agüero er 2-0 van, voor de Argentijnse topschutter is het zijn twintigste doelpunt dit seizoen. Agüero stak het veld over, legde breed op Navas en mocht zelf afwerken. Mooie goal voor City, dat in de tweede helft de voorsprong consolideerde. De Citizens verloren wel nog David Silva met een ernstige blessure. In de stand nadert City zo tot op één punt van United, het staat vierde. Vincent Kompany zat geblesseerd in de tribune.

Tottenham pakte de drie punten bij Newcastle, dat nu al zes wedstrijden op rij verloor. Nacer Chadli opende de score op het halfuur. Van ver verschalkte Chadli doelman Krul, met een afstandsschot dat net voor de doelman botste. Newcastle kwam nog wel langszij vlak na de rust via Jack Colback, maar na 53 minuten bezorgde Christian Eriksen Tottenham de drie punten, met een verre vrije trap die zomaar binnenwaaide. Kort voor tijd scoorde Harry Kane zijn twintigste goal van het seizoen en zette de 1-3 op het bord. Hij doet daarmee evengoed als Agüero. Tottenham springt zo over Southampton naar de zesde plaats. Jan Vertonghen maakte de tijd vol en kreeg geel, Moussa Dembélé verving Chadli na 78 minuten.

Everton kreeg al na 11 minuten een penalty tegen Burnley. Ross Barkley, en dus niet vaste penaltynemer Leighton Baines, nam de elfmeter voor zijn rekening, maar miste. Gelukkig voor Everton scoorde Kevin Mirallas hersteld van zijn blessure iets voor het halfuur de 1-0. Wild gesticulerend had hij een duidelijke boodschap voor zijn criticasters. Nog voor halfweg moest Burnley met tien verder, na twee domme gele kaarten voor Ashley Barnes. Mirallas, die nog een (donkergele) kaart incasseerde, werd op het uur vervangen door Romelu Lukaku. Het bleef echter bij 1-0, Lukaku kreeg nog een grote kans, maar gleed uit op een cruciaal moment. In de stand blijft Everton twaalfde, Burnley krijgt de rode lantaarn van Leicester.

Leicester City lijkt net op tijd punten te pakken. Tegen Swansea won het met 2-0 dankzij doelpunten van Leonardo Ulloa en Andy King. Ritchie De Laet viel in aan het begin van de tweede helft voor Marcin Wasilewski. Leicester pakt 9 op 9, en springt van de laatste plaats naar de achttiende stek. Het heeft evenveel punten als Hull City en ééntje minder dan Sunderland.

Toby Alderweireld blijft met Southampton op een zesde plaats hangen, na een pijnlijke 2-1 nederlaag tegen Stoke. Southampton kwam na 22 minuten op voorsprong via Schneiderlin, maar na de rust scoorde Stoke nog tweemaal via Diouf en Adam. Stoke springt naar een onverhoopte negende plaats in de stand.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Premier League!

Bundesliga: De Bruyne opnieuw van levensbelang

Wolfsburg kreeg donderdag een serieuze opdoffer te verwerken in de Europa League toen Napoli kwam winnen met 1-4. Die pijnlijke nederlaag speelde duidelijk nog in de hoofden van Die Wölfe in de competitiewedstrijd tegen Schalke, na een flauwe eerste helft bleef het scoreloos. Acht minuten na halfweg bracht de 19-jarige Sané Schalke op voorsprong met een mooi schot aan de rand van de zestien. Het bleef bijzonder lang bij die 0-1, maar twaalf minuten voor tijd bracht De Bruyne met een laag schot Wolfsburg nog langszij.

Bayern München verteerde de Europese afgang tegen Porto wel goed. Tegen Hoffenheim pakte het de drie punten, zonder veel overschot. Sebastian Rode scoorde zeven minuten voor de rust het enige doelpunt. Hoffenheim kreeg veel kansen op een doelpunt, onder meer na een blunder van Dante, maar Modeste vergat af te werken. In de toegevoegde tijd scoorde Hoffenheim-aanvoerder Beck nog een pijnlijke owngoal, waardoor Bayern met 0-2 ging winnen. In de stand zet Bayern Wolfsburg zo op twaalf punten.

Dortmund bezorgde afscheidnemende coach Jurgen Klopp een mooi cadeau. Deze week maakte de charismatische Klopp bekend dat hij Dortmund na zeven jaar vaarwel zegt. Voor de aftrap trakteerden de fans hun coach op een luid applaus. Tegen promovendus Paderborn, dat intussen is teruggezakt naar een zestiende plaats, scoorde Dortmund na rust drie doelpunten, via Mkhitaryan, Aubameyang en Kagawa. In de stand springt Dortmund naar een achtste plaats.

Mönchengladbach blijft jacht maken op de tweede plaats, maar kwam niet verder dan 0-0 op het veld van Eintracht Frankfurt. Beide doelmannen excelleerden in een aangename wedstrijd. Thorgan Hazard viel in na 74 minuten, en kreeg in de toegevoegde tijd nog een grote kans op de 0-1, maar Frankfurt-doelman Trapp redde met een ware snoekduik. Er komt zo een einde aan vier opeenvolgende overwinningen bij Gladbach, dat zeven punten minder heeft dan Wolfsburg.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Bundesliga!

Serie A: Nainggolan speelt gelijk

AS Roma heeft niet kunnen profiteren van het puntenverlies van stadsgenoot en -rivaal Lazio Roma. Tegen Atalanta bleef de ploeg van Radja Nainggolan steken op een 1-1 gelijkspel. AS Roma kwam al na 3 minuten voor na een penalty van Francesco Totti, maar twintig minuten later kregen de bezoekers ook een elfmeter. Die werd omgezet door Denis. In de tweede helft werd niet meer gescoord, daardoor moet Roma de tweede helft delen met Lazio. Beide ploegen hebben 58 punten.

Dries Mertens deed wel een goede zaak met Napoli op het veld van Cagliari. Paul-José Mpoku speelde, net als Mertens, een hele wedstrijd, maar ging kansloos onderuit tegen de Napolitanen. José Callejon knalde Mertens na 24 minuten op voorsprong, in de toegevoegde tijd kopte Balzano een voorzet van diezelfde Callejon in zijn eigen doel. 0-2 aan de rust, Gabbiadini deed er nog een doelpuntje bij, vier minuten na zijn invalbeurt. In de stand zet Napoli Sampdorie op 3 punten in de strijd om de derde plaats.

Juventus pakte zaterdag de volle buit in de topper tegen Lazio Roma, de nummer twee in de stand. Juve won met 2-0 en zet zo eerste achtervolger Lazio op 15 punten. Carlos Tevez omzeilde na 17 minuten de buitenspelval en maakte er eenvoudig 1-0 van, elf minuten later zette Bonuccio de 2-0 eindstand al op het bord na een lange rush die begon op de eigen speelhelft. Het bleef bij die 2-0, in de slotfase pakte Lazio-speler Cataldi nog een rode kaart na een vuile tackle op Tevez.

De 215e Milanese derby tussen AC en Inter eindigde voor het sinds 2004 op een scoreloos gelijkspel: 0-0. Het was ook de eerste keer sinds 1999 en pas de tiende keer in de geschiedenis dat de Rossoneri en de Nerazzuri twee keer gelijk speelden in hetzelfde seizoen.

Cesena heeft een 0-0 gelijkspel behaald op het veld van Sampdoria, de nummer vijf in de stand. Cesena, met Gabi Mudingayi 77 minuten op het veld, blijft in de gevarenzone staan. Het telt nu 23 punten en bestrijkt hiermee plaats 18.

Palermo hield de drie punten thuis tegen Genoa. Chochev scoorde beide doelpunten voor Palermo voor de rust. De bezoekers van Genoa lukten de aansluitingstreffer via Falque, maar daar bleef het bij. Maxime Lestienne viel in na 70 minuten bij Genoa, dat zevende blijft. Palermo staat vier plaatsen lager, op een elfde plaats.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Serie A!

Ligue 1: Origi pakt belangrijke punten

Bij Lille begon Divock Origi op de bank, coach Girard koos namelijk voor Roux en Boufal in de spits. Een keuze die goed uitviel voor de thuisploeg, dat na 13 minuten op 1-0 kwam tegen Bordeaux. Boufal als aangever en Roux als afwerker: Rijsel al snel op rozen. Bij de bezoekers moest Yambere al vroeg naar de kant wegens blessure. Het bleef lange tijd bij die 1-0, zelfs na de invalbeurt van Origi na 77 minuten. In de toegevoegde tijd maakte Traore de verlossende 2-0. In de stand nadert Lille tot op vier punten van Bordeaux.

AS Monaco heeft de kans laten liggen om steviger op plek drie te staan in de Franse Ligue 1. De Monegasken, met Rode Duivel Yannick Ferreira Carrasco een hele match tussen de lijnen, leken opweg naar een zuinige zege tegen Rennes, maar na een late gelijkmaker van Habib Habibou (ex-Gent en Zulte Waregem) moest het alsnog tevreden zijn met een punt. Marseille lijkt de ook titel definitief te mogen vergeten in Frankrijk, na een flauwe vertoning op het veld van Nantes. Dat kwam na 20 minuten op voorsprong via Gakpe, de spits buitte bijzonder slecht verdedigen bij Marseille perfect af. Michy Batshuayi, begonnen in de basis, kreeg een grote kans maar miste. Even later werd een doelpunt van de Duivel afgevlagd wegens offside. Batshuayi werd na een teleurstellende match gewisseld op het uur. Door het derde verlies op rij blijft Marseille vierde.

Paris Saint-Germain heeft de verplaatsing naar Nice winnend afgesloten. Zes minuten voor halfweg scoorde Javier Pastore makkelijk de 0-1 met een binnentikkertje, maar Nice kwam nog voor de rust langszij via een slimme deviatie van Bodmer. Na 63 minuten verschalkte Pastore in twee tijden doelman Pouplin, nog geen zes minuten later zette Cavani de eindstand op 1-3 vanop de stip. In de stand staat PSG samen met Lyon aan kop. PSG heeft echter één match minder gespeeld.

Onderin het klassement hebben Bastia en Lorient een slechte zaak gedaan. Bastia, met Guillaume Gillet een hele wedstrijd op het veld, verloor in eigen stadion met 1-2 van Reims. Lorient kon ook in eigen huis de drie punten niet houden. Tegen Toulouse werd het 0-1. Bij Lorient mocht Gianni Brunno al na 34 minuten invallen.

Door de winst van zowel Reims als Toulouse zakken Bastia en Lorient. In de stand komt die laatste zelfs in de gevarenzone te staan. Lorient telt na 33 speeldagen 35 punten. Bastia, 16e, telt slechts twee punten meer.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Ligue 1!

Primera Division: Real verliest twee sterkhouders maar wint

Real Madrid sluit de 32e speeldag af met een zuur gevoel. De Koninklijke won dan wel met 3-1 tegen Malaga, het vreest vooral voor lange afwezigheid van zowel Gareth Bale als Luca Modric. Bale tastte al na 5 minuten naar de kuit en kon niet meer verder, hij werd vervangen door Illarramendi. Sergio Ramos scoorde na 24 minuten de 1-0 op aangeven van Ronaldo. Na de rust kreeg Real nogmaals slecht nieuws, na een knieblessure voor Modric. Ronaldo miste nog een penalty, maar James scoorde na twee heerlijke één-tweetjes toch de 2-0. Juanmi maakte het nog even spannend met de aansluitingstreffer, maar in de toegevoegde tijd tikte Ronaldo de 3-1 binnen.

Tegen Valencia scoorde Luis Suarez al na 57 seconden voor Barcelona. De Uruguayaan werd door de verdediging geloodst dankzij Lionel Messi en klopte de doelman met een gekruist schot. Parejo kon Valencia na 10 minuten op gelijke hoogte brengen na een penaltyfout van Piqué, maar doelman Bravo pakte makkelijk de bal. Messi krulde een vrije trap nog tegen de lat, maar het bleef lange tijd bij die 1-0, in de 94e minuut scoorde Messi de beslissende 2-0. Zo blijft Barcelona op kop in de Primera Division.

Atletico Madrid won met 1-2 bij Deportivo La Coruna en blijft zo op de derde plaats. Antoine Griezmann scoorde tweemaal voor de rust, ondermeer na een heerlijke omhaal. Twaalf minuten voor affluiten lukte Riera alsnog de eerredder voor Deportivo, dat wel ten onder ging en op een zeventiende plaats blijft hangen.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Primera Division!

Championship: Vossen wint, maar valt uit

Jelle Vossen zit in de goede flow en kreeg een basisplaats bij Middlesbrough. Vadis Odjidja bleef 90 minuten op de bank bij Norwich, dat na 8 minuten 0-1 achterkwam na een owngoal van Tettey. Norwich kwam daarna wel beter in de match, maar Middlesbrough hield goed stand. Vossen werd na 60 minuten gewisseld met een enkelblessure.

Middlesbrough klimt naar een tweede plaats, het moet de eerste plaats voorlopig laten aan Watford. Dat won met 1-0 tegen Birmingham, terwijl Bournemouth een scheve schaats reed tegen Sheffield Wednesday. Tegen de Engelse middenmoter raakte Bournemouth niet verder dan 2-2, Sheffield scoorde in de 95e minuut de gelijkmaker op de stip.

Charlton won met 2-1 tegen Leeds, en maakt zo een einde aan drie gelijke spelen op rij. Leeds kwam op voorsprong na 40 minuten via Morison en had even daarvoor zelfs een penalty gemist. In de tweede helft bracht Tony Watt (ex-Standard) Charlton langszij. De match kantelde helemaal op amper vijf minuten tijd, met een penaltyfout op Igor Vetokele die Yoni Buyens kom omzetten. Charlton staat negende.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Championship!

Celtic en Denayer onderuit

In Schotland stond zondag de tweede halve finale in de Scottish Cup tussen Inverness CT en Celtic, op het programma. Celtic, met Rode Duivel Jason Denayer een hele wedstrijd tussen de lijnen, bereikte voor het tweede jaar op rij niet de finale. Lange tijd leek de wedstrijd op penalty’s uit te draaien. Maar drie minuten voor affluiten knalde David Raven de 3-2 tegen de touwen. Op 30 mei staat Inverness in zijn eerste bekerfinale tegenover tweedeklasser Falkirk.

Zenit-Belgen laten kans liggen

Zenit Sint-Petersburg heeft op speeldag 24 in de Russische Premier League de kans laten liggen om zijn voorsprong uit te diepen op de eerste achtervolgers. Met Rode Duivels Axel Witsel en Nicolas Lombaerts een hele match op het veld raakte de leider bij Koeban Krasnodar niet verder dan een 0-0 gelijkspel. De voorsprong op FK Krasnodar, dat 1-1 gelijkspeelde bij CSKA Moskou, blijft zo acht punten.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Premier Liga!

Situatie ploeg Vleminckx hopeloos

Met Kayseri Erciyesspor versus Eskisehirspor stond een duel in de onderste regionen op het programma tijdens speeldag 27 in de Turkse Süper Lig. Voor de thuisploeg, met Björn Vleminckx een hele match op het veld, wordt het stilaan hopeloos om degradatie te vermijden. Eskisehirspor, met Ruud Boffin een hele match op de bank, won met 0-1 en stijgt in het klassement naar plaats 13. Kayseri Erciyesspor staat na 27 speeldagen op de voorlaatste plaats met 20 punten.

Bekijk hier de stand in de Süper Lig!

José Mourinho: ‘Chelsea is saai’

Chelsea-trainer José Mourinho is altijd wel te vinden voor een opvallende uitspraak. Chelsea is de meest gehate club op de sociale media, zo bleek uit een onderzoek. ‘Dat komt waarschijnlijk omdat we saai zijn. We staan sinds de eerste speeldag op kop, de mensen houden daar niet zo van’. Getekend, José Mourinho.

Volg Chelsea - Manchester United hier LIVE vanaf 18u30!

Chelsea won voor het laatst de landstitel in Engeland in 2010, maar zit nu wel in pole position om de titel te winnen. De Blues hebben zeven punten voorsprong op eerste achtervolger Arsenal, en spelen zaterdag de topper tegen Manchester United dat derde staat. ‘Ik denk enkel aan de drie punten’, aldus Mourinho. ‘Als we die niet pakken, zien we dan wel. Mijn spelers waren meteen gemotiveerd voor deze wedstrijd, iedereen wil natuurlijk tegen United spelen.’

‘Dat Chelsea de meeste gehate club op de sociale media is? ‘Dat komt waarschijnlijk omdat we saai zijn. We staan sinds de eerste speeldag op kop, de mensen houden daar niet zo van’, aldus Mourinho. ‘De meeste mensen zien liever een titelstrijd met alle topteams dicht bij elkaar. Dat willen wij voorkomen dit jaar.

Chelsea neemt serieuze optie op titel dankzij onhoudbare Hazard

© EPA

Chelsea lijkt steeds meer op weg naar de titel in de Barclays Premier League. De Blues waren nu ook te sterk voor Manchester United en pakten de volle buit dankzij een doelpunt van Eden Hazard. Chelsea heeft nu tien punten meer dan Arsenal en elf punten voorgift op Manchester United, zelfs met een match minder gespeeld.

José Mourinho begon de wedstrijd met Didier Drogba in de spits en de jonge Kurt Zouma op het middenveld. Verder koos de Portugees voor zijn basiself, met Hazard en Courtois. Aan de overkant kreeg Fellaini op het middenveld Rooney naast zich. De piepjonge Paddy McNair stond centraal in de United-defensie. Adnan Januzaj en Andreas Pereira zaten op de bank bij United, Januzaj viel in na 70 minuten.

De wedstrijd was nog maar net begonnen, of ManUtd-doelman De Gea kon al juichen. Het leek erop dat Rooney de bal enig mooi in de winkelhaak had gekruld, maar in werkelijkheid ging het leer net naast en tegen de staak naast het doel. Dezelfde De Gea ontsnapte halfweg de eerste helft misschien wel aan een rode kaart, nadat de Spaanse doelman de bal duidelijk de bal met de hand beroerde buiten de zestien.

79% balbezit

Een evenwichtige eerste helft leek zich naar de rust te begeven met een 0-0 tussenstand, maar dat was zonder Eden Hazard gerekend. Na balverlies van Falcao op het middenveld schakelde Chelsea pijlsnel om. Oscar kreeg de bal van Fabregas en zette Hazard vrij in de zestien met een enig mooi hakje. Hazard bleef bijzonder koel, en schoof de 1-0 onder De Gea in doel. Thibaut Courtois had weinig werk in de eerste helft, maar onderscheidde zich in de toegevoegde tijd wel op een poging van Falcao. De beloftevolle Zouma en de Serviër Matic hielden intussen Marouane Fellaini helemaal uit de wedstrijd.

United was van slag, en ontsnapte iets voor het uur aan een tweede tegendoelpunt. Een knal van Hazard likte de lat en ging buiten. Dat was het signaal voor de bezoekers om de wedstrijd toch wat meer in handen te nemen, het kwam dicht bij de aansluitingstreffer via Mata, maar het schot van de Spanjaard ging net over het doel van Courtois. United had in totaal 79% balbezit, maar kon het veldoverwicht niet omzetten in doelpunten.

Handdruk van Mourinho

De bezoekers namen wel steeds meer de bovenhand in de wedstrijd, en kwamen dertien minuten voor tijd bijzonder dicht bij de gelijkmaker. Falcao kwam de zestien binnen vanop links en haalde verschroeiend uit, maar zijn schot strandde op de kruising. In de toegevoegde tijd kreeg Eden Hazard nog een verdiende applauswissel en een stevige handdruk van José Mourinho. Ander Herrera probeerde in het absolute slot een penalty te versieren, maar zocht iets te nadrukkelijk het contact en kreeg een geel karton onder de neus geduwd.

Chelsea houdt zo de drie punten op Stamford Bridge, als het volgende week Arsenal verslaat lijkt niemand de Blues nog van een nieuwe titel te houden. Chelsea heeft, met nog vijf wedstrijden voor de boeg, tien punten voor op Arsenal. Beide ploegen spelen nog een inhaalmatch te spelen door hun goed parcours in de Engelse bekercompetities.

Arsenal haalt finale FA Cup na verlengingen tegen tweedeklasser

© AFP

Arsenal heeft de finale van de FA Cup gehaald. In de halve finale, die gespeeld werd in het mythische Wembley, haalde Arsenal het tegen tweedeklasser Reading na verlengingen. In de eerste verlenging scoorde Santi Cazorla het beslissende doelpunt na een monumentale blunder van de Reading-doelman. De halve finale eindigde op 1-2.

Reading is de enige tweedeklasser die het zover schopte in de FA Cup. Met tegenstanders als Bradford, Derby, Cardiff en Huddersfield had Reading wel heel wat geluk met de loting, maar een wedstrijd tegen Arsenal was net iets anders. De Gunners rijgen de overwinningen aan elkaar in de Premier League en verloren voor het laatst op 7 februari. Al na acht minuten kwam Per Mertesacker dicht bij het openingsdoelpunt, maar de Duitse aanvoerder van Arsenal zag zijn krachtige kopbal gekeerd door Reading-doelman Federici.

Reading hield het goed gesloten in de eerste helft, enkel een vrije trap van Özil zorgde voor een zeldzaam moment van doelgevaar bij Arsenal. Zijn bal ging maar net naast de paal buiten. De tweedeklasser beperkte zich vooral tot middenveldspel, maar slikte vijf minuten voor de rust dan toch een treffer. Alexis Sanchez controleerde perfect een mooi pass van Özil, kapte zich vrij in de zestien, en trapte centraal tegen de netten. Negen minuten na de rust lukte Reading echter een onverhoopte gelijkmaker. McCleary gleed aan de tweede paal een voorzet van Pogrebnjak tegen de netten.

Arsenal kreeg daarna nog een zware dobber te verduren, nadat Mertesacker geblesseerd de strijd moest staken. Het bleef enigszins verrassend 1-1 na 90 minuten, verlengingen of penalties moesten uitsluitsel brengen wie naar de finale mocht. Net voor het affluiten van de eerste verlenging knalde Sanchez met zijn tweede van de middag Arsenal op voorsprong. De Chileen dribbelde zich in de zestien, maar leek zwak te besluiten. Doelman Federici liet de bal echter gruwelijk door zijn benen glippen en zag tot zijn afgrijzen de bal over de doellijn rollen. Arsenal verdedige de voorsprong met verve en mag zich opmaken voor een finale tegen Aston Villa of Liverpool. Die twee ploegen spelen zondag tegen elkaar.

Lionel Messi bereikt nogmaals nieuwe mijlpaal bij Barcelona

© AFP

Koploper FC Barcelona heeft op de 32e speeldag in de Primera Division Valencia met 2-0 verslagen. Lionel Messi bereikte zaterdag een nieuwe mijlpaal in zijn carrière. Dankzij zijn treffer is de 27-jarige Argentijnse ster de eerste Barça-speler die over alle competities heen 400 doelpunten heeft gemaakt.

Messi, die nog een vrije trap op de kruising schilderde, besliste de wedstrijd diep in de blessuretijd. De Catalaanse topclub vergroot door de zege zijn voorsprong op Real Madrid tot vijf punten.

Messi lukte zijn 400e doelpunt in zijn 471e wedstrijd voor FC Barcelona. In 2004 maakte hij zijn debuut. Het dribbelwonder leidde Barça tot dusver naar drie Champions League-trofeeën en zes landstitels.

PSV na zeven jaar eindelijk weer kampioen in Nederland

PSV heeft, na een 4-1 overwinning tegen Heerenveen, nu ook mathematische zekerheid over de titel in de Eredivisie. Met nog drie wedstrijden en dus negen punten te spelen heeft PSV twaalf punten voor op Ajax, dat 0-0 gelijkspeelde tegen NAC Breda. Voor PSV is het de 22e landstitel, de ploeg uit Eindhoven was voor het laatst kampioen in het seizoen 2006/2007.

Het was natuurlijk al langer duidelijk dat PSV de titel zou pakken in de Eredivisie. Het was een heel seizoen dominant en leed slechts vier nederlagen en één gelijkspel. Ajax liet daarentegen teveel punten liggen en speelde zo al zeven keer gelijk. Ajax ging begin maart wel nog winnen in Eindhoven, maar toen al leek de strijd toch al beslecht.

Luuk de Jong liet het Philips Stadion al vroeg ontploffen. Na drie minuten zette de spits de thuisploeg op voorsprong, na een kopbaldoelpunt op aangeven van Luciano Narsingh. In de 23e minuut verdubbelde Memphis Depay de score, met een onhoudbare vrije trap zette de uitblinker van PSV de stand op 2-0. De aansluitingstreffer van Van den Berg na 27 minuten was slechts een voetnoot in deze wedstrijd, want vier minuten voor de rust maakte de Jong er al 3-1 van. Voor Luuk de Jong was het zijn negentiende doelpunt dit seizoen, Memphis Depay is voorlopig topschutter met twintig stuks. In de tweede helft werd lange tijd niet gescoord, maar drie minuten voor tijd trapte Narsingh het stadion in een delirium met de 4-1.

Benteke knalt Liverpool uit de halve finales van de FA Cup

Liverpool had dit seizoen zijn zinnen gezet op de FA Cup, maar zal de Engelse beker niet winnen. Daar staken Christian Benteke en Aston Villa namelijk een stokje voor. Het kwam na achterstand terug en ging op en over Liverpool. Benteke scoorde voor de rust, Delph besliste de wedstrijd in de tweede helft. In de finale speelt Aston Villa tegen Arsenal, dat zaterdag Reading versloeg met 1-2.

In de Premier League lijkt Aston Villa zich te redden na enkele belangrijke overwinningen. Niets moet en alles mag dus in de FA Cup, Villa begon de wedstrijd zonder schroom. Liverpool moet echter nog alle zeilen bijzetten om een eventuele vierde plaats te bereiken en een daarbijhorend Champions League-ticket, de Reds staan op dit moment vijfde en hadden van de FA Cup een doel gemaakt dit seizoen.

Benteke scoort opnieuw

Het was dan ook Aston Villa dat het best aan de wedstrijd begon in Wembley. Liverpool had het balbezit, maar wist geen oplossingen eens Villa aanvallen opzette. Mignolet duwde een vroege kans voor N’Zogbia nog in hoekschop, even later moest Lovren alle zeilen bijzetten om Benteke van de bal te houden. Net op het moment dat Aston Villa definitief de bovenhand leek te nemen, kwam Liverpool toch op voorsprong. Coutinho kreeg een klein gaatje en knalde op aangeven van Sterling de 0-1 binnen.

Lang kon Liverpool echter niet profiteren van die voorsprong. Acht minuten na de goal van Coutinho stond het alweer gelijk, dankzij niemand minder dan Christian Benteke. Fabian Delph, de latere man van de match, kwam de zestien binnen op links, hield goed het overzicht en legde terug op Benteke aan de rand van de zestien. De man die de laatste zes doelpunten van Aston Villa in de FA Cup scoorde, was nu ook weer trefzeker en maakte de 1-1.

Gerrard neemt afscheid

Mario Balotelli moest Liverpool de winst bezorgen, de Italiaan viel in aan het begin van de tweede helft, maar kwam uiteindelijk weinig in het spel voor. Het was Aston Villa dat zeven minuten ver in de tweede helft een tweede keer scoorde. Fabian Delph, daarnet nog aangever voor Benteke, maakte er 2-1 van. Benteke legde met een hakje terug op Grealish, de beloftevolle jongere speelde Delph aan in de zestien. Die zette met één beweging twee spelers in de wind en trapte de 2-1 in de korte hoek binnen.

Liverpool kon nog eens dreigen toen Balotelli een vrije trap versierde. Gerrard, die dus zijn laatste FA Cup-wedstrijd speelde, trapte de stilstaande fase echter recht in de handen van doelman Given. Liverpool zette alles op alles om alsnog verlengingen af te dwingen. De beste kans kwam er nog via Steven Gerrard, die helemaal vrijstaand een kopbal goed naar de tweede paal kopte. Even leek de bal binnen te vallen, maar Richardson stond goed gepositioneerd aan die tweede paal en werkte de laatste kans weg. Zo kan Steven Gerrard in zijn laatste seizoen bij Liverpool de Reds geen prijs meer bezorgen.