Direct naar artikelinhoud

Rode Kruis schort activiteiten in Mali op

Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft zijn activiteiten in Mali maandag opgeschort. Bij een aanval op een vrachtwagen van het Rode Kruis kwam een medewerker om het leven. Dit gebeurde in de buurt van de stad Goa, waar ook 450 Nederlandse militairen gelegerd zijn.

Tweede Kamerleden herdenken de twee Nederlandse Apache-vliegers die vorige week omkwamen bij een helikopterongeluk in MaliBeeld anp

De vrachtwagen was onderweg naar het buurland Niger om medische goederen op te halen toen hij op ongeveer 45 kilometer van de stad Gao werd aangevallen. De chauffeur van de vrachtwagen kwam om het leven en een passagier raakte gewond, terwijl de vrachtwagen gedeeltelijk uitbrandde. Het ICRC liet weten zijn activiteiten in Mali hangende een onderzoek op te schorten.

De noordelijke helft van Mali kwam na een militaire staatsgreep in 2012 in handen van islamitische extremisten met banden met Al-Qaida. Een militaire interventie onder leiding van Frankrijk in het begin van 2013 verjoeg de extremisten, maar het land wordt nu weer steeds instabieler. Een troepenmacht van de Verenigde Naties heeft de grootste moeite om de vrede in het land te bewaren.