Direct naar artikelinhoud

Tientallen doden en vermisten na overstromingen Chili

Overstromingen na zware regenval in de anders kurkdroge Atacama-woestijn in het noorden van Chili hebben aan zeker zeventien mensen het leven gekost, heeft de regering vandaag meegedeeld. Twintig mensen worden vermist.

Een overstroomde straat in Copiapo in het noorden van Chili

Door de overstromingen zijn ook wegen en elektriciteitsleidingen vernield. De woordvoerder van president Michele Bachelet stelde de getroffen gebieden vandaag ruim negen miljoen euro aan noodhulp in het vooruitzicht. Ook is het leger ingezet om te helpen huizen en auto's uit de modder te graven en wegen weer begaanbaar te maken. Ook zijn voedsel, matrassen en medicijnen uitgedeeld.

'Mensen zijn overweldigd en de gemoederen verhit, omdat de hulp onvoldoende is', zei Solange Bordones, een leider van de inheemse Diaguita. 'Het leger assisteert, maar de mensen voelen zich in de steek gelaten.'

Sommige gezinnen hebben tijden op de daken van hun huizen moeten wachten voordat ze door helikopters werden opgepikt. 'Vrienden van mijn broer hebben ons geholpen de modder uit ons huis te verwijderen. Dat is de enige hulp die wij tot nog toe hebben gekregen en dat terwijl wij maar vijf stappen van het stadhuis vandaan wonen', zei de 20-jarige Lissete Hola in de stad Copiapo.

De Chileense marine helpt de straten van modder ontdoen