Direct naar artikelinhoud

Oppositieleider Buhari ruim aan kop in Nigeria

Muhammadu Buhari gaat ruim aan kop in de race om het presidentschap van Nigeria nu de uitslag in driekwart van de deelstaten bekend is. Hij heeft 11,5 miljoen stemmen.

Oppositieleider Buhari ruim aan kop in Nigeria

Buhari's concurrent, de zittende president Goodluck Jonathan, heeft er maar 9,5 miljoen. Dat meldde persbureau Reuters, dat de uitslagen uit verschillende deelstaten heeft samengevoegd.

De ex-generaal en ex-couppleger had vandaag aan het eind van de middag, nadat in 7 van de 36 staten de stemmen waren geteld, al in zes staten gewonnen. Zittend president Goodluck Jonathan had toen één staat op zijn naam staan. Dat verlies heeft Jonathan niet meer kunnen inhalen.

Verkiezingen in Nigeria

Het Gemenebest van voormalige Britse koloniën zegt dat de verkiezingen vreedzaam en transparant zijn verlopen. Ondanks wachttijden bij de stembureaus kon de overgrote meerderheid van de kiezers haar stem uitbrengen, zei de president van Malawi, Bkili Muluzi, die een delegatie van waarnemers leidde. In enkele staten was sprake van geweld.

Bijna zestig miljoen stemgerechtigde Nigerianen konden zaterdag naar de stembus om een nieuwe president en 360 afgevaardigden in het lagerhuis te kiezen. Voor het presidentschap zijn veertien kandidaten in de race, maar de echte strijd gaat tussen Goodluck Jonathan, een 57-jarige christen uit het zuiden van het land, en de 72-jarige voormalige militaire dictator Muhammadu Buhari uit het overwegend islamitische noorden.