Direct naar artikelinhoud

Californische dodencellen bijna vol door opschorten executies

De dodencellen in Californië zitten vol. Elke maand komen er nieuwe ter dood veroordeelden bij, terwijl er al bijna tien jaar niemand geëxecuteerd mag worden, schrijft de LA Times vandaag. Het gevolg is dat van de 715 dodencellen van de gevangenis in San Quentin er nu 708 bezet zijn.

De San Quentin gevangenis in Californië

In totaal zijn er 751 terdoodveroordeelden in de Amerikaanse staat: 731 mannen en 20 vrouwen. De vrouwen zitten in een gevangenis in Chowchilla, de meeste mannen in San Quentin. Ook zitten enkele ter dood veroordeelden in andere gevangenissen.

Sinds 2006 is het echter bij wet verboden om een bepaalde dodelijke injectie te geven aan de veroordeelden. Andere goede opties zijn er niet en dus is het in Californië wettelijk verboden om ter dood veroordeelden ter dood te brengen. Het gevolg is nu dat er vermoedelijk miljoenen worden gestoken in de uitbreiding van het aantal dodencellen.

Een executiekamer in een gevangenis in Ohio

Vuurpeloton

In de staat Utah is het sinds kort opnieuw mogelijk om terdoodveroordeelden te executeren door middel van een vuurpeloton. Het peleton is een alternatief als de middelen voor een dodelijke injectie niet beschikbaar zijn.

De wet komt er als gevolg van een tekort aan de juiste gifmiddelen in de Verenigde Staten. Vele farmaceutische bedrijven in Europa, India en de VS weigeren inmiddels uit ethische of juridische overwegingen het voor executies meestal gebruikte middel Pentobarbital nog te verkopen. De autoriteiten in Amerikaanse staten die de doodstraf nog wel uitvoeren met een dodelijke injectie zitten daarom met een tekort aan het middel.

In de VS hanteren in totaal 32 staten de doodstraf. Zij gebruiken allemaal als voornaamste methode de dodelijke injectie. Daarnaast bedienen acht staten zich als alternatieve methode van elektrocutie, vier staten van de gaskamer, drie van ophanging en twee staten zoeken bij gebrek aan de eerste optie hun toevlucht tot het vuurpeloton.

De executiekamer in de staatsgevangenis van Utah, waar onlangs een gevangene werd geëxecuteerd door middel van een vuurpeloton