Direct naar artikelinhoud
Video

Roos Schlikker bij het liquidatieproces: 'Het lijkt ze niets te doen'

Paroolcolumnist Roos Schlikker ging vandaag naar de extrabeveiligde rechtbank om het proces over de Staatsliedenbuurt eens van dichtbij te zien. Ze werd er angstiger van dan ze vooraf had gedacht.

Dat vertelt Schlikker voor de camera van AT5. Het viel haar op hoe ordentelijk de gang van zaken was, tijdens de procesdag waarop het OM levenslang eiste tegen verdachten Anouar B. en Adil A., voor hun aandeel in de liquidaties van Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf, eind december 2012. 

'Wat me opviel is dat ze allemaal bij elkaar zitten. De verdachten, de motoragenten die beschoten werden toen ze de vluchtauto achtervolgden, familie van de slachtoffers en mensen die de zaak volgen. Je zou misschien denken dat daar heel veel woede en emotie bij komt kijken, tijdens zo'n zitting. Maar dat valt heel erg mee, het gaat heel ordentelijk allemaal,' zegt Schlikker. 

Door de verhalen over de liquidatie te horen, constateert Schlikker dat de zaak dichterbij komt dan voorheen. 'Het gaat dus niet alleen om een afrekening, maar het komt ook onze leefwereld binnen. Daar word ik angstiger van dan ik was. Vooral ook omdat de verdachten zo onbewogen waren. Er werd levenslang tegen ze geëist en vervolgens staan ze op, steken nog een duim op naar de tribune waar misschien wat bekenden zitten en dan lopen ze weg. Het lijkt erop dat het ze allemaal niets doet'.