Direct naar artikelinhoud

Hugo Walker werd cultheld van de voetbalfans

Legendarischer dat zijn bekendste 'Hugootje'  - 'Komt dat schóóóóót' - was zijn broodnuchtere commentaar bij de geniale penalty van Johan Cruijff en Jesper Olsen tijdens Ajax-Helmond Sport in 1982. 'Zo te zien gaat Cruijff die strafschop nemen. Doet het op deze manier. Olsen, Cruijff. Goal.' Sportcommentator Hugo Walker overleed donderdag op 81-jarige leeftijd.

Hugo WalkerBeeld anp

Of de man die 'schitterend' en 'oh, oh, wat mooi' tot zijn handelsmerk had gemaakt, was zelf totaal stupéfait of hij leek een nog haast nooit vertoonde penalty in tweeën de gewoonste zaak van de wereld te vinden. Vijf jaar geleden zei hij in een interview voor Ajax TV: 'Daar had ik toch wel wat enthousiaster op kunnen reageren'.

Als voetbalcommentator stond hij bij Sport in Beeld en later Studio Sport altijd onderaan de hiërarchie - achter Kuiphof, Reitsma, Ten Napel, Kees Jansma en Eddy Poelman. Hij becommentarieerde vele wedstrijden van Ajax, maar alleen die waarbij van tevoren vaststond dat die met een nulletje of zes zouden worden gewonnen. Ajax was dan de uitsmijter van Studio Sport op zondag. Maar hij was zelf ook voetballer, honkballer en een van de oprichters van het reclamevakblad Adformatie. En uiteindelijk werd hij dankzij klassieke oneliners zelfs een soort cultheld van de voetbalfans.

Hugootjes

- ‘Nou, nou, nou, nou, nou, jongen! Wat een verschrikkelijke mooie goal! Alphons Arts! Kijk eens, schitterend met effect genomen, kansloze doelman. Prachtige goal, Alphons Arts. Complimenten.’
- Goed schot, dito redding.'
- ‘Technisch goed’
- ‘Gaat zo'n bal erin, dan is het een goal.'
- ‘Keepertje, keepertje, wat doe je nou?’
- ‘Had ik persoonlijk heel anders gedaan.'
- ‘Ooooh, ooooh, wat is dit mooi’
- ‘Gaan we kijken of ie ook een linker heeft. Heeft ieeeeee!'
- ‘En dan houden we ermee op hier in Waalwijk.'

Hugo Walker overleed donderdag 26 maart op 81-jarige leeftijd. Walker werd geboren in Amsterdam en groeide op aan de Middenweg, niet ver van het toenmalige Ajax-stadion De Meer. Het was logisch dat hij daar ook ging voetballen in zijn jeugd. Hij bleek een talent te zijn die in dezelfde lichting zat als Hans Boskamp en Sjaak Swart. Maar hij haalde de top niet, zij het dat hij een keer een vriendschappelijke wedstrijd in Ajax 1 zou voetballen.

Hij ging ook honkballen bij ABC (Amsterdam Baseball Club) dat toentertijd een topclub was maar nu niet meer bestaat. Hij was een bekende eerste honkman in de tijd dat veel Antillianen furore maakten zoals Hamilton Richardson en Hudson John. Walker schopte het zelfs tot honbalinternational. Maar in 1968 werd hij in de aanloop naar de Olympische Spelen van Mexico samen met Jan Stekelenburg aangenomen als presentator bij Sport in Beeld vanwege zijn mooie bronzen stemgeluid. Hij bleek echter qua persoonlijkheid meer geschikt te zijn als commentator.

In 1973 was hij mede-oprichter van het reclamevakblad Adformatie, waarvan hij daarna commercieel directeur werd. Hij werd een freelancer voor Studio Sport die elke maandag na de vergadering belde: 'Hebben jullie ook nog een wedstrijdje voor mij?' Ruim dertig jaar lang zou hij als voetbalcommentator te horen zijn. Hij maakte vele WK's en EK's mee, maar kreeg daar altijd de onderschikte wedstrijden zoals Roemenië-Sovjet Unie (WK 1990 in Italië: Walker begeleidde het doelpunt van de Roemeense spits met 'Lacatus, Lacatuuuuuuuuus, goal').
 
Zijn staccatostijl leverde hem ook vele fans op die in de aanloop naar het WK van 1998 zelfs een actie ontketenden om Walker de finale te laten becommentariëren. Vlak voor het EK Voetbal in Nederland en België in 2000 kreeg Walker te horen dat hij geen wedstrijden zou hoeven te becommentariëren. Hij stapte boos op en ging naar RTL. Vergeten was hij niet. Vier jaar later werd zijn 'Komt dat schot' nog een televisieshow.