Direct naar artikelinhoud
Update

Boko Haram en technische problemen teisteren verkiezingen Nigeria

Terwijl de Nigerianen vandaag een nieuwe president mogen kiezen, heeft terreurgroep Boko Haram zeker 23 mensen gedood in het noordoosten van het land. De militanten bestormden het dorp Barutai, slachtten bewoners af en staken huizen in brand, meldden mensen uit het dorp.

Boko Haram en technische problemen teisteren verkiezingen Nigeria
Beeld ap

Bovendien gingen er vanochtend ook meerdere bommen af bij stembureaus in het land. In de plaatsen Awka en Enugu ontploften explosieven bij stembureaus, zonder dat daarbij dodelijke slachtoffers vielen.

Eerder vandaag maakten bewoners van Barutai melding van vijftien doden. Ibrahim Adamu van de lokale overheid heeft het aantal bijgesteld naar 23.

Ook op het internet worden de verkiezingen in Nigeria gedwarsboomd. De website van de onafhankelijke kiescommissie is zaterdag gehackt. Op de website claimt de Nigerian Cyber Army dat ook de database van de kiescommissie gehackt is. De groep zegt geen kwaad te willen doen, maar dat als blijkt dat iemand de verkiezingen manipuleert, er een vergelding zal volgen. De kiescommissie liet via Twitter weten dat het de cyberaanval onderzoekt.

Nigerianen die zaterdag niet konden stemmen vanwege technische mankementen bij de stembureaus, kunnen dat zondag alsnog doen. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt. Op sommige plaatsen werkten de kaartlezers die nodig zijn voor het stemmen niet naar behoren.

Voordat mensen in Nigeria kunnen stemmen, moeten ze zich registreren met behulp van een biometrisch pasje met vingerafdrukken. Maar dat werkte niet overal. President Goodluck Jonathan moest zaterdag zelf twee keer langs het stembureau, omdat de registratie niet lukte.

Ondanks aanslagen van Boko Haram hebben veel mensen zich aangesloten bij lange wachtrijen voor de stembureaus.

Meer over de verkiezingen in Nigeria en Boko Haram

Vandaag kiest Nigeria een president. Maakt het oude, corrupte land plaats voor het nieuwe 'Naija', of blijft Goodluck Jonathan aan de macht?

Het Nigeriaanse leger claimt het hoofdkwartier van Boko Haram te hebben vernietigd. Worden nu ook de honderden schoolmeisjes die een jaar geleden werden ontvoerd eindelijk teruggevonden?http://www.volkskrant.nl/buitenland/kiest-nigeria-voor-continuiteit~a3931313/?akamaiType=FULL&__gda__=st=1427546382~exp=1427546392~acl=%2fbuitenland%2fkiest-nigeria-voor-continuiteit~a3931313%2f%3fakamaiType%3dFULL%26__gda__%3d*~hmac=684a38e1b8938448bef88ba530b38af044d74168fd4d2810718c9de861bfc82e

Meer over de verkiezingen in Nigeria en Boko Haram
Beeld ap

Uitstel
De verkiezingen werden eerder dit jaar vanwege het geweld van Boko Haram uitgesteld. President Goodluck Jonathan zei Boko Haram terug te willen dringen, voordat de inwoners van de dichtbevolkste natie van Afrika naar de stembus zouden gaan.

Analisten menen dat Jonathan die beslissing niet alleen maakte om de verkiezingen veiliger te laten verlopen. De bevolking is het zat dat de strijd tegen Boko Haram zo traag op gang kwam en zo chaotisch verliep. Dankzij die onvrede zou Muhammadu Buhari wel eens van Jonathan kunnen winnen. De laatste maand is Boko Haram fors teruggedrongen en dat straalt weer positief af op Jonathan.

Buhari stemde als een van de eersten in een stembureau in Daura, in de noordelijke deelstaat Katsina, waar hij vandaan komt. Een uur later bracht ook Jonathan, met de klassieke zwarte hoed op, zijn stem uit. Hij deed dat in de zuidelijke deelstaat Bayelsa. Nadat hij zijn stembiljet had ingeleverd riep hij de bevolking op geduld te hebben. 'Ik roep alle Nigerianen op geduldig te zijn, ongeacht de moeite die het kost, om als land vrije en eerlijke verkiezingen te kunnen houden die de wereld zal accepteren', aldus Jonathan, die zelf ook een halfuur had moeten wachten.
 
Zeven verkiezingen
Sinds 1960, toen Nigeria onafhankelijk werd, zijn er pas zeven keer verkiezingen gehouden. In een land dat een geschiedenis kent van machtsgrepen en bloedvergieten omwille politiek, enticiteit of land en dat de laatste tijd kampt met moslimextremisten, zijn de verkiezingen erg belangrijk om de democratie te waarborgen. Er is dan ook veel aandacht vanuit het buitenland voor de verkiezingen.

Na de verkiezingen in 2011 vielen honderden doden. Op verschillende plaatsen botsten toen moslims en christenen, nadat de christelijke Jonathan was herkozen.

Meer over de verkiezingen in Nigeria en Boko Haram
Beeld ap
Meer over de verkiezingen in Nigeria en Boko Haram
Beeld reuters

Technische problemen
De verkiezingen kampten ook met technische problemen. Op sommige plaatsen werkten de kaartlezers die nodig zijn voor het stemmen niet naar behoren. Voordat mensen in Nigeria kunnen stemmen, moeten ze zich registreren met behulp van een biometrisch pasje met vingerafdrukken.

Nigerianen die vandaag niet konden stemmen vanwege technische mankementen bij de stembureaus, kunnen dat zondag alsnog doen, meldde de kiescommissie. President Goodluck Jonathan moest vandaag zelf twee keer langs het stembureau, omdat de registratie niet lukte.

Meer over de verkiezingen in Nigeria en Boko Haram
Beeld reuters