Direct naar artikelinhoud

Herdenkingsplek vermoorde Nemtsov leeggeroofd

De herdenkingsplek voor de vermoorde oppositiepoliticus Boris Nemtsov in Moskou is in de nacht van vrijdag op zaterdag leeggeroofd. Gemaskerde mannen namen bloemen, kaarsen en foto's mee die Moskovieten ter herinnering aan Nemtsov hadden neergelegd. Vandaag kwamen mensen opnieuw bloemen en kaarsen brengen naar de plek.

Vandaag werden opnieuw bloemen gelegd op de plek waar Boris Nemtsov werd vermoord

Op videobeelden is te zien dat de mannen de gedenktekens in vuilniszakken stopten en meenamen, berichtten Russische media. Volgens Natalia Pelevin van Nemtsov's partij PRP-PARNAS was het een geplande actie. Mogelijk wil de politie de plek op de brug nabij het Kremlin om veiligheidsredenen leeg houden, zei een ander partijlid.

Het is niet de eerste keer dat er iets met de geïmproviseerde herdenkingsplek gebeurt. Eerder hebben vandalen fotolijsten met de foto van Nemtsov vernield en de bloemen vertrapt. PRP-PARNAS en de beweging Solidarnost noemen dat een 'provocatie'. Nemtsov werd op 27 februari op de Grote Moskourivierbrug doodgeschoten.

De oppositie in Rusland wil dat er een vaste herdenkingsplaats komt voor Nemtsov. Het vernoemen van de brug naar de politicus is een van de opties. Oppositiepartijen hebben handtekeningen verzameld voor een herdenkingsplak of -steen op de brug, meldde persbureau Interfax. De overheid buigt zich naar verwachting vrijdag over de aanvraag.

De politie en de onderzoekscommissie die onderzoek doen naar de moord hebben niet gereageerd op de vernieling en beroving van de plek.

Herdenkingsplek vermoorde Nemtsov leeggeroofd