Direct naar artikelinhoud

Ouders proberen via internet basisschoolplekken te ruilen

Ouders die het niet eens zijn met de plaatsing van hun kind op een bepaalde basisschool, proberen elkaar op internet te vinden om te ruilen.

Ouders proberen via internet basisschoolplekken te ruilen
Beeld ANP

'Ik heb een plekje op de Vrije School in Noord, maar m'n kind wil graag naar het Wespennest! Is er iemand die wil ruilen?' vraagt Hebe De Champeaux op de Facebookpagina van ouderinitiatief Vrijheid van Schoolkeuze in Amsterdam. Ook Sara Jane wil graag weten of iemand haar plekje op OBS De Burght wil overnemen in ruil voor de 14e Montessori.

Het ruilen zou het nieuwe lotingssysteem nogal ondermijnen. 'Of het mag, weten we niet zeker,' zegt Menno van de Koppel van Onderwijsconsument Amsterdam (OCO). 'We zijn een voorstander van het nieuwe lotingbeleid, maar het laat te weinig ruimte over voor mensen die een school willen buiten hun eigen buurt.'

In het nieuwe systeem krijgt een kind op acht verschillende scholen voorrang op basis van de loopafstand vanaf huis. Maar daar zit niet altijd een 'conceptschool' bij: alternatieve onderwijsvormen als vrije school, dalton of montessori.

Niet mogelijk
Volgens Van de Koppel is het vrijwel zeker dat ruilen niet mogelijk is. 'Het gaat over een toelatingsbesluit voor een bepaald kind. Dat telt dus niet automatisch voor degene met wie je zou willen ruilen.' Toch staat hij niet negatief tegenover het plan van de ouders. 'Als de school misschien minder tevreden is met de plaatsing en een ouder lost dat op die manier op, zijn beide partijen blij.'

Maar daar steekt het Breed Bestuur Overleg (BBO), de samenwerkende schoolbesturen van Amsterdam, een stokje voor. 'Het is absoluut niet toegestaan om te ruilen. Als je niet tevreden bent met je plaats, kun je op zoek gaan naar een school waar nog wel ruimte over is. Dat betekent echter niet dat je zelf mag bepalen wie er voor jou in de plaats komt. Dat wordt op basis van loting bepaald,' laat een medewerker ­weten.