Hoe vaak moet je je haar wassen?

© SHUTTERSTOCK

Rondlopen met een vettig kapsel is niet bepaald prettig. Maar veel vrouwen kampen nu eenmaal met een vettige hoofdhuid en dan zit er niets anders op dan je haren elke dag te wassen als je deftig voor de dag wil komen. Of toch niet? Dermatologen geven immers aan dat je haren net sneller vettig worden als je het te vaak wast. Hoe zit de vork nu precies in de steel? Dat lees je hier.

VVA

Zit je vaak letterlijk met je vingers in het (vettig) haar? En weet je niet meer of je je haren nu net vaker of minder vaak moet wassen? Dit vraagstuk blijkt veel vrouwen te beroeren, zo blijkt als je er de posts op internet eventjes over raadpleegt. De volgende richtlijnen helpen iedereen met dit probleem alvast een beetje op weg.

Waarom wordt haar vettig?

Het vettig worden van het haar is een natuurlijk proces om de hoofdhuid en haren te beschermen tegen uitdroging. De klieren in de hoofdhuid maken immers talg aan die het haar van het nodige vocht voorziet. De kanalen van de talgklieren leiden tot de haarfollikel en zo krijg je talg op de hoofdhuid. Iedereen produceert echter een andere hoeveelheid talg. Dermatologe Paradi Mirmirani verklaart dit als volgt aan de Britse krant Business Insider. 'Alles, van onze genetica tot de wisselwerking van de hormonen, heeft een invloed op de hoeveelheid talg die wij per dag aanmaken.'

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Ook dat blijkt nogal persoonlijk. Maar wat echter wel vaststaat is dat te vaak wassen meer kwaad doet dan goed. 'Het is paradoxaal, mensen wassen hun haar om zich te ontdoen van olie waardoor ze hun hoofdhuid uitdrogen en net meer olie produceren,' benadrukt Lynne Goldberg, dermatoloog en directeur van Boston Medical Center. Wie last heeft van een vettige hoofdhuid doet er dus goed aan om de wasbeurten zo vaak als mogelijk uit te stellen, als je een dagje nergens heen moet bijvoorbeeld.

Een allesomvattend antwoord op de vraag hoe vaak we de haren moeten wassen, is er dus niet. Maar hier moet je alvast rekening mee houden:

  • Het type van de hoofdhuid: Als je hoofdhuid niet ongewoon vet of ongewoon droog is, dan zijn twee tot drie wasbeurten wasbeurten per week meer dan voldoende. Als je een vette hoofdhuid hebben, kan je het aantal wasbeurten opdrijven.
  • De textuur van je haar: Of je dun of net grof haar hebt is van belang omdat het bepaalt hoe snel de talg wegtrekt uit de wortels van je haar. Grof of krullend haar vertraagt de verspreiding van talg, waardoor je slechts één keer per week het haar met shampoo moet wassen en niet meer. Heb je daarentegen fijn en steil haar, dan moet je al sneller overstappen op twee of meerdere wasbeurten per week.
  • Gebruik van stylingproducten: Als je vaak stylingproducten, zoals krultangen, stijltangen of haardrogers gebruikt, zal je je haren minder vaak moeten wassen. Het gebruik van dergelijke producten droogt het haar immers uit.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer