© AP

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null

"Lubitz zocht hulp voor problemen met zijn ogen"

Andreas Lubitz (27), de copiloot die het vliegtuig van Germanwings dinsdag boven de Franse Alpen bewust liet neerstorten, zocht hulp voor problemen met zijn gezichtsvermogen die zijn werk als piloot in gevaar brachten. De politie zou ook een 'groot aantal medicijnen' aangetroffen hebben in zijn appartement voor de behandeling van psychische stoornissen.

De onthullingen over mogelijke problemen met zijn ogen vormen een belangrijk element in het onderzoek naar de beweegredenen voor de bewuste crash. Het is nog niet duidelijk of er een verband is met zijn psychologische toestand.

“Lubitz werd behandeld voor een psychosomatische ziekte door verschillende neurologen en psychiaters”, zegt een lid van het onderzoeksteam aan de Duitse krant ‘Die Welt am Sonntag’. Bij een psychomatische ziekte beeldt een patiënt zich een ziekte in. De ziektebeelden manifesteren zich vooral lichamelijk, maar psychische factoren vormen een duidelijke factor. Tijdens de huiszoeking in de woning van Lubitz is er medicatie gevonden die dient voor de behandeling van geestesziekten. Aanwijzingen voor een drug- of alcoholverslaving zijn er echter niet.

GekweldDe 26-jarige ex-vriendin van Lubitz vertelde aan de Duitse krant ‘Bild’ dat ze zich herinnert dat Lubitz vorig jaar tegen haar zei dat hij iets ‘groots’ zou doen, waardoor hij het hele systeem zou veranderen en iedereen hem blijvend zou herinneren. “Op dat moment hadden zijn woorden geen betekenis voor mij. Maar nu na de crash besef ik pas de betekenis van wat hij toen tegen mij zei”, aldus zijn ex-vriendin. Zij beschrijft Lubitz als een getormenteerde ziel, een gekweld persoon en iemand die in staat is om zaken verborgen te houden.

Volgens de ex-vriendin van Lubitz werd hij ’s nachts vaak schreeuwend wakker: “We storten neer.”Tijdens een huiszoeking van de Duitse politie in het appartement van de verdachte copiloot zijn vrijdag verscheurde ziektebriefjes, waarvan één voor de dag van de crash, teruggevonden. Het staat vast dat Lubitz kosten noch moeite spaarde om zijn ziekte voor zijn collega’s en werkgever verborgen te houden.

Lubitz zou de voorbije twee maanden in behandeling zijn geweest voor een ziekte in een ziekenhuis in Düsseldorf. Het ging om een ‘diagnostisch onderzoek’, klinkt het in een persbericht van Klaus Höffken, CEO van het ziekenhuis. Meer details mogen niet gegeven worden wegens de medische zwijgplicht. De artsen ontkennen wel dat Lubitz er werd behandeld voor een depressie.

Twee nieuwe Audi’sEen aantal Duitse media melden dat Lubitz nog niet zo lang geleden door zijn verloofde zou zijn gedumpt, maar bevestigd is dit nog niet. Enkele weken geleden zou Lubitz nog een wanhopige poging hebben gedaan om zijn verloofde terug voor zich te winnen. Hij kocht twee nieuwe Audi’s in Düsseldorf: eentje voor zichzelf en eentje voor zijn vriendin. Een van de twee wagens zou drie dagen voor de dramatische crash geleverd zijn. De relatieproblemen van Lubitz liggen mogelijk mee aan de basis van zijn gruwelijke daad.

‘Tomato Andi’Lubitz kende het gebied waar hij het vliegtuig liet neerstorten in de Franse Alpen. Hij heeft daar enkele jaren geleden een cursus zweefvliegen gevolgd.

Voordat Lubitz piloot werd, zou hij bijna een jaar gewerkt hebben als steward op het vliegtuig. Daardoor werd hij wel eens geplaagd door collega’s, die hem de bijnaam ‘Tomato Andi’ gaven, een verwijzing naar een drankje dat erg populair is bij de passagiers.

De copiloot wordt beschreven als iemand die een levenslange obsessie had om piloot te worden. Lubitz vreesde dat zijn depressie en zijn ziekte hem zijn vliegbrevet zou kosten. Omdat hij bang was dat zijn brevet niet meer verlengd zou worden op medische gronden zou hij zijn ziekte verzwegen hebben. Een vriend van de copiloot zei dat Lubitz maar één doel had in zijn leven: vliegen. “Het was zijn droom sinds de lagere school. Heel zijn kamer hing vol met posters van vliegtuigen. Als hij niet voor zijn vliegexamen was geslaagd, dan zou hij wellicht gestorven zijn”, aldus de vriend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer