Tommelein wil witte kassa in winkels en bouw

© Belga

Als het van staatssecretaris voor de Strijd tegen de Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) afhangt, komt er ook een witte kassa in alle winkels om zwartwerk op te speuren. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Ook in de transport -en bouwsector wil Tommelein meer transparantie.

De invoering van de witte kassa in de horeca (verplicht vanaf 1 januari 2016) heeft nochtans heel wat voeten in de aarde gehad. Het gaat om een bakje dat elke verrichting van het personeel registreert, waardoor zwartwerk of zwart geld makkelijker op te sporen is.

Tommelein beschouwt de invoering van de witte kassa in de horeca als een testcase. ‘Als het daar goed gaat, dan kunnen we de witte kassa ook in andere sectoren invoeren.’ In eerste instantie denkt Tommelein aan winkels. Ook in de bouw en in de transportsector wordt de invoering van een soort witte kassa bekeken.

‘De toekomst is digitaal’, reageert Tommelein op VRT-radio. ‘We moeten naar digitale opvolgingssystemen die de concurrentie eerlijker kunnen maken en die ervoor zorgen dat foefelaars effectief geen kansen meer krijgen.’

Voorts is het de bedoeling van de staatssecretaris om cash zo veel mogelijk te bannen in horecazaken en om horecazaken die cash weigeren een incentive te geven.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NZS) is alvast niet enthousiast over het voorstel van Tommelein. 'Dat voorstel gaat uit van een fundamenteel wantrouwen tegenover zelfstandigen en kmo’s', reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. 'Wil Tommelein het ondernemerschap helemaal kapot maken in ons land?'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De ondernemersorganisatie stipt ook aan dat voorafgaandelijk overleg met de betrokken sectoren absoluut nodig was alvorens dit ballonnetje op te laten. Bovendien wordt in die geviseerde sectoren zwartwerk al aangepakt, klinkt het. Volgen het NZS stelt 'het rondje stoerdoenerij nogmaals iedereen die onderneemt in dit land in een kwaad daglicht'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen