Michel is ‘permanente polemieken’ beu

Charles Michel benadrukt dat ‘de uitvoering van het regeerakkoord cruciaal is’. © Photo News

Premier Charles Michel (MR) is de ‘permanente polemieken’ buiten het regeerakkoord ‘een beetje beu’. Die reactie komt er na de rel rond de ‘racisme-uitspraken’ van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

ndl

Na afloop van de ministerraad kreeg premier Michel opnieuw een spervuur aan vragen te verwerken over de ‘racisme-uitspraken’ van N-VA-voorzitter Bart De Wever eerder deze week, en over het feit dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die verdedigd had. ‘De uitvoering van het regeerakkoord is cruciaal,’ reageerde Michel. De premier voegde er aan toe dat hij de ‘permanente polemieken’ buiten het regeerakkoord ‘een beetje beu’ is.

Gisteren was Michel al de gebeten hond tijdens een Kamerdebat over de uitspraken van De Wever en Francken. Vooral de oppositie drong erop aan dat Michel die uitspraken zou veroordelen. Michel liet verstaan dat ‘racisme een onaanvaardbaar misdrijf is’, maar een strenge veroordeling kwam er niet. Michel toonde zich vooral ontevreden dat er opnieuw een polemiek zijn regering binnensloop. Hij benadrukte dat hij ‘verwacht dat de regeringsleden het regeerakkoord uitvoeren. Daar staat in dat de strijd tegen alle vormen van discriminatie van cruciaal belang is.’

De Wetstraat staat al een paar dagen in rep en roer door uitspraken van N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Die had in Terzake gezegd dat racisme volgens hem ‘te makkelijk ingeroepen wordt als een excuus voor persoonlijk falen, vooral door sommige bevolkingsgroepen, zoals de Marokkaanse gemeenschap’.