‘Maak diesel dubbel zo duur’

Jean-Paul Sculier wil de opbrengsten van duurdere diesel investeren in openbaar vervoer. © Photo News

Longkankerspecialist Jean-Paul Sculier roept op om de dieselprijs te verdubbelen. Blootstelling aan uitlaatdeeltjes zou het risico op longkanker met 20 tot 50 procent verhogen.

ndl

Longkankerspecialisten zullen zaterdag op een conferentie in Brussel pleiten voor acties tegen het gebruik van dieselbrandstof. Recente studies tonen namelijk aan dat het risico op longkanker 20 tot 50 procent groter wordt bij blootstelling aan uitlaatdeeltjes. Longkanker is een bijzonder moeilijk te behandelen aandoening – amper 10 procent van de patiënten leeft langer dan vijf jaar na de diagnose.

‘Als we de ziekte willen terugdringen, moeten we het gebruik van diesel ook terugdringen’, zegt professor Jean-Paul Sculier, die de conferentie leidt, in de krant Le Soir. ‘Acht op tien longkankerdoden dan wel zijn rokers, maar bij de twee anderen valt de ziekte louter te wijten aan omgevingsomstandigheden, zoals het inademen van uitlaatgassen.’

Openbaar vervoer financieren

In Le Soir geeft Sculier ook een voorzet om het probleem aan te pakken. ‘Als we willen dat de consument minder diesel verbruikt, moeten we de prijs verdubbelen. Diesel moet duurder zijn dan andere brandstoffen, en niet goedkoper zoals vandaag. Met die extra inkomsten zou het openbaar vervoer gefinancierd kunnen worden.’ De federale regering kondigde eerder al een verhoging van de accijnzen op diesel aan, maar dat zou vooral opbrengsten moeten opleveren voor een lastenverlaging op arbeid.

Toevallig meldt de federale overheidsdienst Economie vandaag ook dat de maximumprijs van diesel zaterdag omhoog gaat. Een volle tank van 60 liter wordt ongeveer een euro duurder. De stijging met 1,8 cent per liter is niet het gevolg van regeringsingrijpen, maar van de hogere olieprijs op de internationale markten.