Treinbestuurdersbond schort 48 urenstaking op

Op 18 maart voerde een hondertal ASTB-leden al actie in het station Brussel-Zuid. © Photo News

De aangekondigde 48 urenstaking van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders op 31 maart gaat niet door. Het ASTB kiest voor dialoog met de NMBS-directie.

ndl

De leden van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) zullen op 31 maart het werk dan toch niet voor 48 uur neerleggen. De vakbond heeft zijn stakingsaanzegging opgeschort.

Het ASTB, dat naar eigen zeggen een derde van de 3.800 machinisten vertegenwoordigt, diende begin maart een aanzegging in voor een 48 urenstaking vanaf dinsdag 31 maart om 3 uur ’s ochtends.

Die aanzegging werd nu opgeschort. ‘Het ASTB is er zich goed van bewust dat de reizigers en de klanten van de NMBS slachtoffers zouden worden van het slechte sociale klimaat dat tegenwoordig bij de NMBS heerst’, klinkt het in een persbericht.

De bond blijft de voorkeur geven aan dialoog. ‘Wij hopen de volgende weken beduidende vooruitgang voor de treinbestuurders te kunnen boeken’, stelt het ASTB. De bond wijst er ook op dat de staking is opgeschort, ‘en niet geannuleerd’.

Het ASTB verwijt de directie van de NMBS onder meer het ‘incoherente premiesysteem van de treinbestuurders’ en vraagt ook een aanpassing van de loonschalen. Op 18 maart voerde een honderdtal ASTB-leden al actie in het station Brussel-Zuid, met beperkte impact op het treinverkeer.