Direct naar artikelinhoud

Agent Ferguson ontslagen vanwege racistische grappen

De gemeente van de Amerikaanse stad Ferguson heeft een politiemedewerker ontslagen en twee anderen op verlof gestuurd. Dat zei burgemeester James Knowles gisteren. Uit onderzoek van het ministerie van Justitie bleek gisteren dat de medewerkers racistische grappen hadden gemaakt in interne e-mails.

De burgemeester van Ferguson James Knowles.

Uit het onderzoek bleek dat het politiekorps in de voorstad van St. Louis, Missouri, stelselmatig de grondwettelijke rechten van zwarte inwoners heeft geschonden. Politieagenten hebben jarenlang buitensporig geweld gebruikt tegen zwarten.

'Laat me duidelijk zijn: dit soort gedrag wordt niet getolereerd in het politiedepartement of in welk ander departement ook in Ferguson', aldus Knowles. Het ministerie van Justitie deed onderzoek naar de politie in Ferguson, nadat een agent vorig jaar augustus een onbewapende zwarte tiener had doodgeschoten.

De politie in Ferguson ligt al langer onder vuur vanwege vermeend racistisch gedrag.

Niet vervolgd

De dood van Michael Brown leidde tot maandenlange straatprotestten, voornamelijk gericht tegen de politie. Gisteren werd bekend dat de blanke politieagent die Brown doodschoot niet wordt vervolgd.

Justitie is tot de slotsom gekomen dat er geen bewijs is dat de uitleg van agent Darren Wilson onderuit haalt.

Wilson houdt vol dat hij handelde uit noodweer omdat hij vreesde voor zijn veiligheid. Het slachtoffer, Michael Brown, zou hem in het gelaat hebben geslagen en in de daaropvolgende worsteling hebben geprobeerd zijn dienstwapen te grijpen. Wilson ontkende dat Brown zijn handen omhoog had toen hij werd doodgeschoten. Justitie vond geen bewijs dat met die lezing in tegenspraak was.

Het besluit om van vervolging af te zien komt niet onverwacht. De voorwaarden voor strafvervolging wegens de schending van burgerrechten zijn erg streng.

Wilson heeft de politie inmiddels verlaten.

Een actievoerder in Ferguson.