Direct naar artikelinhoud

Buiksloterham wordt pionier voor recycling

Voormalig industrieterrein Buiksloterham in Noord wordt een experimenteergebied voor recycling van afvalstromen in een woonwijk.

Buiksloterham wordt pionier voor recycling
Beeld Studioninedots | DELVA Landscape Architects

Twintig nutsbedrijven, ontwikkelaars en onderzoeksinstellingen tekenen hierover morgen een overeenkomst met de gemeente. In het nu nog rauwe, verlopen en vervuilde gebied worden straks nieuwe snufjes uitgeprobeerd die een circulaire economie mogelijk maken. Daarbij wordt gedacht aan innovatieve inzameling van afval, maar ook aan het gebruiken van regenwater om te besparen op drinkwater.

Een andere mogelijkheid is een bioraffinaderij waar schoon water, voedingsstoffen en grondstoffen voor chemicaliën kunnen worden gehaald uit afvalwater dat anders in het riool zou belanden. Als er voedselvermalers in de huizen komen, kunnen uit dat water zelfs nog meer grondstoffen worden teruggewonnen.

Zo wordt binnen het gebied zoveel mogelijk geprobeerd kringlopen te sluiten, van water en energie om te beginnen. Doordat Buiksloterham helemaal opnieuw wordt opgezet, als een wijk met zowel bedrijven als 3500 woningen, kan dat ook.

Door hoge eisen te stellen aan de isolatie en opwekking van energie en een efficiënt gelijkspanningselektriciteitsnet wordt in de nieuwbouw al veel energie bespaard. Het potentieel is berekend op 60.000 ton CO2 per jaar, wat gelijkstaat aan de uitstoot van zevenduizend huishoudens.

73 miljoen liter
De besparing aan drinkwater wordt geschat op 73 miljoen liter per jaar. Uit het afvalwater kan jaarlijks negenduizend kilo van de schaarse meststof fosfaat worden gezuiverd. Juist omdat het gaat om nieuwe, nog te ontwikkelen technologie, wordt niet precies vastgelegd hoe Buiksloterham eruit gaat zien. Bewust is gekozen voor een living lab, waarin wordt geëxperimenteerd met het opzetten van zo'n wijk. Elders in het gebied wordt hiermee al gepionierd, zoals bij broedplaats De Ceuvel.

De twintig ondertekenaars hebben ook de ambitie kennis te vergaren waarmee steden in de rest van de wereld hun voordeel kunnen doen. Steden zijn wereldwijd goed voor het verbruik van driekwart van de natuurlijke hulpbronnen en het veroorzaken van zestig tot tachtig procent van de broeikasgassen, dus een 'radicale koerswijziging' is hier het meest urgent volgens de initiatiefnemers.