Direct naar artikelinhoud
Update

Verdachte aanslag Boston Marathon bekent schuld

Onder massale belangstelling is vandaag het proces begonnen tegen Dzjochar Tsarnajev, de man die samen met zijn broer de bomaanslag op de marathon in Boston in april 2013 zou hebben uitgevoerd. Tientallen slachtoffers bevolkten de publieke tribune in de rechtszaal in Boston, aldus lokale media.

De rechtbank waar vandaag het proces tegen Dzhokhar Tsarnaev is begonnen

Het Openbaar Ministerie heeft al duidelijk gemaakt dat het de zwaarste straf tegen de nu 21-jarige verdachte eist. De aanslag tijdens de marathon van Boston eiste drie levens en meer dan 260 mensen raakten gewond. De broer van Dzjochar, Tamarlan, werd enkele dagen na de aanslag in een vuurgevecht met de politie gedood.

De aanklacht tegen Tsarnajev telt dertig punten en heeft ook betrekking op de schietpartij enkele dagen na de aanslag. Voor zeventien punten is de hoogste straf de doodstraf.

De verdediging van Tsarnajev verraste vandaag door te openen met een schuldbekentenis van hun cliënt. 'Hij was het', zei advocaat Judy Clarke. De verdediging is er nu op gericht Tsarnajev te behoeden voor de doodstraf. Volgens Clarke verschilt de verdediging alleen met het OM van mening over de precieze toedracht van de aanslag en het motief van Dzjochar Tsarnajev. De overleden broer zou de aanstichter zijn geweest, die de aanslag plande en zijn broer 'betrok bij deze reeks gruwelijke daden'.

Pers bij de rechtbank.
Een demonstrant tegen de doodstraf voor de rechtbank in Boston

Snelkookpanbom

De verdachte had in eerste instantie steeds vastgehouden aan zijn onschuld. De aanklagers, die vandaag als eerste het woord voerden, veegden daar meteen in hun openingspleidooi de vloer mee aan.

'De gedaagde was er niet om de wedstrijd te bekijken. Hij deed zich voor als toeschouwer maar had moord in gedachten', aldus een van de aanklagers. William Weinreb beschuldigde Tsarnajev er voorts van een snelkookpanbom meegenomen te hebben die was 'ontworpen om mensen aan stukken te scheuren en een bloederig spektakel te scheppen'.

Veiligheidsmaatregelen

De veiligheidsmaatregelen rond het proces zullen vermoedelijk zeer scherp zijn. Toen de jury voor deze zaak werd samengesteld, werden tientallen veiligheidsagenten in en rond het gerechtsgebouw geposteerd. De rechtbank heeft drie tot vier maanden voor het proces uitgetrokken.