Direct naar artikelinhoud

Regeringen blokkeren EU-belofte goedkoper bellen

De Europese burger die zich verheugde op goedkoper bellen en internet in het buitenland vanaf volgend jaar dreigt van een koude kermis thuis te komen. De regeringen van de 28 lidstaten willen het mes zetten in de verkiezingsbelofte van het Europese Parlement om de extra kosten voor roaming volledig af te schaffen. De voorstellen zijn hard gevallen in Brussel.

Regeringen blokkeren EU-belofte goedkoper bellen
Beeld anp

De lidstaten willen dat er pas vanaf 2018 iets verandert aan de opslag die de Europeanen nu betalen als ze bellen of internetten buiten hun landsgrenzen. Ook het volledig schrappen van de roaming tarieven gaat hen te ver. Abonnees mogen een paar belminuten en 5 megabyte aan data gratis kunnen 'verstoken', maar daarna moeten de telecombedrijven toch meerkosten in rekening kunnen brengen.

Vanuit het Europees Parlement is furieus gereageerd.

'De lidstaten zouden zich de ogen uit het hoofd moeten schamen', reageerde Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie ALDE. 'Dit is extreem teleurstellend. Zeggen dat deze voorstellen ambitie ontberen is een understatement. De enige winnaars zijn de telecombedrijven.'

'Forse belediging'

D66-Europarlementariër Marietje Schaake spreekt van 'een forse belediging voor het Europees Parlement maar vooral voor alle Europeanen die hun telefoonrekening omlaag willen hebben'. Ook GroenLinks reageert met afschuw.

Schaake voorziet een harde confrontatie tussen de lidstaten en het parlement, die het nu eens moeten worden over een compromis. De ideeën van de regeringen druisen volgens de D66'er in tegen het streven van de Europese Commissie om een uniforme digitale markt te vormen, zodat Europa aan de voorhoede komt te staan van internet. Europa kan nu geen vuist maken tegen de Amerikaanse overheersing op technologisch gebied.

Het steekt de parlementsleden dat lidstaten ook beperkingen willen aanbrengen op het vlak van netneutraliteit, die garandeert dat internetaanbieders alle data die door hun netwerken stroomt gelijk behandelen. Providers willen al langer de mogelijkheid hebben om geld te vragen voor bandbreedtevreters als YouTube. Ze willen ook hogere tarieven kunnen berekenen voor 'diensten die een specifiek kwaliteitsniveau vergen', zoals de lidstaten het omschrijven, die daarmee de deur openzetten naar een internet van twee snelheden.

Marietje Schaake.Beeld anp

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten verbood de toezichthoudende instantie op de telecommarkt, de FCC, juist vorige week zulke afspraken, tot vreugde van bedrijven als Google en Facebook, maar tot onvrede van netwerkuitbaters als AT&T en Comcast.

De Europese commissaris voor de Digitale Economie en Samenleving, de Duitser Günther Oettinger, juicht het toe dat de 28 landen hun onderlinge verdeeldheid hebben weten te overwinnen en nu met een gezamenlijk compromis zijn gekomen. Oettinger heeft zich in het verleden uitgesproken tegen een al te snelle afbraak van de roamingtarieven. Hij stelde dat 'niet iedere lidstaat, en niet alle Europese burgers, dezelfde belangstelling hebben in roaming'.

Günther OettingerBeeld reuters