Direct naar artikelinhoud

Amsterdam krijgt een tulpenfestival

Vanaf 1 april staan er ruim vijfhonderdduizend tulpen in bloei in het centrum. Dan begint de eerste editie van het Tulp Festival. Doel van dit festival is de tulp weer zichtbaar maken in het Amsterdamse straatbeeld.

Jongetje plukt tulpen op de DamBeeld anp

'Amsterdam heeft de naam van een tulpenstad, maar ik kreeg vaak te horen dat die tulpen helemaal niet te zien zijn. Daarom begon ik het Tulp Festival,' vertelt initiatiefneemster Saskia Albrecht.

De wens van Albrecht is uiteindelijk voor elke Amsterdammer een tulp te planten. Dit in navolging van het tulp festival in Istanbul, waar jaarlijks meer dan 14 miljoen tulpen door de gemeente worden geplant, net zoveel als het aantal inwoners.

Stadsdelen Noord, Zuid en Centrum doen mee aan het festival. Net als bijna alle musea, van het Rijksmuseum tot het EYE, en een aantal hotels zoals het Waldorf Astoria en het Amstel Hotel. Albrecht: 'Ik hoop dat we volgend jaar kunnen uitbreiden en het streven van ruim 800.000 tulpen halen.'

Alle tulpenbollen zijn in het najaar geplant. Als alle bollen uitkomen staan er 539.281 tulpen in bloei. 'Je weet natuurlijk nooit wanneer de tulpen die in de grond zijn geplant gaan bloeien. Daarom duurt dit festival een maand. We hebben ook 100.000 tulpen in potten geplant, die bloeien sowieso.'

De eerste editie van het Tulp Festival wordt 31 maart feestelijk geopend op het Artisplein. Een gratis gids met tulpenroute is vanaf 1 april verkrijgbaar bij verschillende musea en hotels.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie