Direct naar artikelinhoud

UvA-docenten dreigen met staking

Ontevreden docenten van de UvA geven de universiteit twee dagen de tijd om aan hun eisen te voldoen. Zo niet, dan volgen acties. 

Bezetters van Het Maagdenhuis worden toegesproken.Beeld Nina Köll

Rethink UvA, een platform dat ontevreden docenten van de universiteit bij elkaar brengt, eist in een statement een tijdelijke stop van vastgoedverkopen en democratisering van de UvA. Ook roept het om een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van de universiteit. De docenten dreigen met acties, waaronder staking, als er niet aan de eisen wordt voldaan. Het bestuur van de UvA krijgt tot aanstaande vrijdag om 16.00 uur de tijd.

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) moet de universiteit democratischer maken, de vertrouwensrelatie herstellen en een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de financiële situatie.

De docenten, die zich Rethink UvA noemen, hebben hun verklaring woensdag voorgelezen. Ze hebben drie eisen die ze direct ingewilligd willen zien en drie wensen voor de lange termijn. 'Wij steunen de studenten in hun eisen en delen hun behoefte aan meer transparantie en democratie', aldus een van de docenten. Zijn toespraak werd met luid applaus ontvangen door de aanwezigen in het Maagdenhuis.

De boze studenten die nu al een week het Maagdenhuis bezetten, hebben woensdag uitgeroepen tot actiedag. Op diverse universiteiten zijn er bijeenkomsten waar studenten, docenten en bestuurders met elkaar in gesprek gaan over meer democratie en inspraak van studenten. De onderwijsinstellingen geven daar op hun eigen manier invulling aan.

FNV Overheid
Ook FNV Overheid dreigt met acties. Morgen vinden in Amsterdam drie bijeenkomsten plaats waar onderwijspersoneel met klachten over de universitaire wereld terecht kunnen. Jan Boersma, bestuurder bij FNV Overheid, zegt dat de klachten van onderwijspersoneel overeenkomen met die van de studenten die momenteel het Maagdenhuis bezetten. Er wordt bijvoorbeeld geklaagd over een te hoge werkdruk.

Volgens Boersma moeten de sessies leiden tot een eisenpakket. Hij dreigt met acties, maar vindt dat die in eerste instantie door het onderwijspersoneel zelf moeten worden bedacht. 'Te denken valt aan werkonderbreking. Er is van alles mogelijk, ook een staking. Daar gaan we met leden over praten. We verzamelen alle input en zullen vervolgens kijken welke strategie daar bij past.'

Wij steunen de studenten in hun eisen, aldus een van de docenten.