Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Bijna duizend migranten gered voor de kust van Italië

Migranten op een boot van de Italiaanse kustwacht in Porto Empedocle, Sicilië.
Migranten op een boot van de Italiaanse kustwacht in Porto Empedocle, Sicilië. Foto AP / Francesco Malavolta

Voor de kust van Italië zijn bij verschillende reddingsoperaties gisteren en vandaag 941 migranten gered. De migranten bevonden zich op vijf motorboten en twee grotere schepen. Bij zeven afzonderlijke acties werden marineschepen, de kustwacht en vrachtschepen ingezet, meldt de Italiaanse kustwacht.

De overlevenden zijn naar havensteden in Zuid-Italië overgebracht, meldt persbureau AP. Tien mensen zijn verdronken.

De vluchtelingenstroom vanuit Afrika en Arabische Staten naar Italië blijft toenemen. Sinds 1 januari dit jaar zijn al zeker 69 boten onderschept met zeker 7882 migranten aan boord. Ter vergelijking: vorig jaar rond deze tijd waren dat 5506 migranten. Het aantal migranten dat dit jaar verdronken is bedraagt nu al 300.

De meeste vluchtelingen gaan in Libië voor veel geld aan boord van meestal onveilige schepen van mensenhandelaren.

ANP / Infografieken Nederland

Vluchtelingenstroom over Middellandse Zee zwelt aan, kaart Europa met vluchtelingenroutes. ANP / Infografieken Nederland

Lees ook in NRC Handelsblad: Bewaakt, bedreigd, op de boot gezet (€)