Direct naar artikelinhoud

941 bootvluchtelingen gered bij kust Italië

Tien bootvluchtelingen zijn tijdens hun oversteek van Afrika naar Europa voor de kust van Italië verdronken. De Italiaanse kustwacht wist een kleine duizend vluchtelingen te redden.

Een foto van de Italiaanse kustwacht, waarop een boot met vluchtelingen te zien is.

De kustwacht zette gisteren zeven verschillende operaties op poten om de vluchtelingen te helpen. Er werden ook schepen van de marine en vrachtschepen ingezet.

De migranten waren in vijf gammele bootjes en twee grotere boten vertrokken. Een van de boten kapseisde. De reddingsoperaties, waarbij 941 mensen werden gered, werden vandaag afgerond, zei de kustwacht.

Oversteek

Duizenden migranten proberen jaarlijks vanuit Libië de oversteek naar Europa, en daarmee naar een beter leven, te maken. Ze komen niet alleen uit Afrika, maar ook uit conflictgebieden in het Midden-Oosten. Volgens de kustwacht waren onder de deze week geredde migranten onder meer Syriërs, Palestijnen, Libiërs en Tunesiërs.

Het aantal bootvluchtelingen dat de oversteek probeert te maken neemt alleen maar toe: in de eerste twee maanden van 2015 zijn er 7.882 migranten aangekomen in Italië, vergeleken met 5.506 in dezelfde periode vorig jaar.

In 2014 werden er 170 duizend migranten op zee gered door de Italiaanse kustwacht.