Direct naar artikelinhoud

Politie meestal binnen kwartier aanwezig na noodhulpverzoek

De politie was vorig jaar in Amsterdam in 87,8 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plekke na een verzoek om noodhulp. Dat blijkt uit cijfers die de politie heeft vrijgegeven op verzoek van RTL Nieuws en NU.nl.

Politie meestal binnen kwartier aanwezig na noodhulpverzoek
Beeld ANP

Landelijk was de politie bij 86 procent van de gevallen op tijd. De politie haalde daarmee de norm om in 85 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plekke te zijn. Het cijfer van 86 procent is een landelijk gemiddelde. In landelijke gebieden en drukke stadscentra is de reactietijd geregeld langer.

Voor 2015 is de lat hoger gelegd. Dit jaar wil de politie in 90 procent van de oproepen voor noodhulp binnen het kwartier ter plaatse zijn. Volgens de politie blijkt uit de eerste cijfers dat de nieuwe doelstelling nog niet wordt gehaald. Uit de cijfers blijkt dat in 2014 in meer dan tweehonderd gemeenten (ongeveer de helft van alle gemeenten) de norm niet is gehaald.

In die groep zijn de verschillen groot. Zo werd de norm in de grote stad Rotterdam met 82,75 procent nipt niet gehaald, maar bleef bijvoorbeeld Tholen (Zeeland) ver achter. De politie kwam daar in 44,5 procent van de gevallen op tijd. In Amsterdam, Utrecht (95,5) en Den Haag (bijna 93,9 procent) werd aan de norm voldaan.