Inlichtingendienst breidt cyberdefensie sterk uit

© pn

Vijfentwintig extra informatici zullen meewerken aan de opsporing en bestrijding van aanvallen tegen Belgische computersystemen. Hoeveel geld voor de aanwerving wordt vrijgemaakt, is nog niet duidelijk.

vhn

De hackings van telecombedrijf Belgacom en de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken drukten ons land stevig met de neus op de feiten: het is vaak improviseren als het aankomt op de digitale beveiliging van de overheid, grote bedrijven en andere doelwitten. Een versterking van de cybercapaciteit bij de militaire inlichtingendienst ADIV moet ons land beter wapenen tegen dat soort incidenten.

Minister van Begroting Hervé Jamar (MR) heeft daarom, op vraag van zijn collega van Defensie Steven Vandeput (N-VA), een uitzondering toegestaan op de wervingsstop bij de federale overheid. Omdat de capaciteit van de militaire inlichtingendienst al jaren niet meer in verhouding staat tot de cyberdreiging, mag het nu sterk uitbreiden met 25 extra mensen. ‘Zij zullen malware moeten opsporen en analyseren, en ze zullen de beveiliging van computersystemen moeten aanpassen volgens de dreigingen’, zegt Tony Langone, de woordvoerder van Vandeput.

Niet zoals privésector

Hoeveel geld voor de aanwerving wordt vrijgemaakt, kan Vandeput momenteel niet inschatten. ‘Omdat het om specifieke profielen gaat, zal daarover worden onderhandeld tijdens de selectieprocedure’, zegt de woordvoerder van het kabinet-defensie. ‘Defensie kan nooit het loon van de privésector evenaren, maar de intensiteit en het karakter van de job maken het wel bijzonder interessant. De mensen bij deze afdeling krijgen te maken met unieke situaties.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen