© Frederik Beyens

Pegida: “De te verwachten GAS-boetes zijn onwettig”

In de nasleep van de verboden manifestatie in Antwerpen van anti-islambeweging Pegida Vlaanderen maandagavond zijn alle 12 gearresteerden - die volgens de politie de boel wilden ophitsen - later op de avond weer in vrijheid gesteld.

Tegen één man is niet alleen proces-verbaal voor verstoring van de orde opgesteld, maar ook voor slagen en verwondingen aan een agent. Intussen kondigt Pegida aan dat het eventuele GAS-boetes voor de 227 geïdentificeerde actievoerders zal aanvechten, aangezien die onwettig zouden zijn.

In een Facebookbericht roept Pegida de aanwezigen van maandagavond op om bezwaar aan te tekenen tegen de GAS-boetes die op de pv’s zouden kunnen volgen. “De grondwet garandeert elke burger het recht om vreedzaam zijn mening te uiten”, klinkt het. “Bij het maken van de GAS-wet is herhaaldelijk verklaard dat GAS-boetes niet mogen gebruikt worden om het uiten van syndicale of politieke meningen te bestrijden.”

Verder stelt Pegida ook dat er enkele toevallige passanten zoals toeristen mee ingesloten werden door de politie en dus zeker onterecht een GAS-pv zullen krijgen. De lokale politie belooft dat indien nodig te bekijken. “Iedereen krijgt de kans om bezwaar in te dienen en dat zal dan geval per geval onderzocht worden”, zegt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens.

De gebeurtenissen van maandagavond hebben Pegida naar eigen zeggen in ieder geval niet afgeschrikt. “Er zullen zeker nog dergelijke acties volgen, maar de datum en locatie daarvan zullen we later nog bekendmaken”, zegt woordvoerder Rudy Van Nespen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER