Celstraf voor Roemenen die gehandicapte bedelaars uitbuitten

Vier leden van een Roemeens gezin zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 5 jaar omdat ze in 2012 maandenlang gehandicapte bedelaars hadden uitgebuit.

(kld)

De Roemeense familie dwong hun slachtoffers om op straat te gaan bedelen en nam vervolgens het geld af dat ze op die manier verdienden. Dat geld, 39.868 euro, werd door de rechtbank verbeurd verklaard. De vier Roemenen werden in 2012 opgepakt maar nadien vrijgelaten en daagden niet op voor hun proces.

Schrijnend

Volgens het Brusselse parket ging het om een zeer schrijnende vorm van mensenhandel en uitbuiting. De daders gingen de gehandicapten in Roemenië ophalen en beloofden hen dat ze in de hemel op aarde zouden terechtkomen. Eenmaal in België werden ze echter gedwongen op straat te bedelen.

De slachtoffers bevonden zich allemaal in een zeer kwetsbare positie, niet alleen omwille van hun handicap. Ze waren meestal ook afkomstig uit kansarme of gebroken gezinnen en kenden in België niemand, zodat ze volledig afhankelijk waren van de daders.

De politie kon het doen en laten van de verdachten en hun slachtoffers verschillende malen observeren en vaststellen dat één van de verdachten steeds een oogje in het zeil hield terwijl de gehandicapten aan het bedelen waren. Uiteindelijk werden de vier Roemeense familieleden opgepakt en aangehouden maar later kwamen ze weer vrij en vluchtten ze naar Roemenië.