Groep van Tien wil heractivering van bruggepensioneerden gevoelig afzwakken

© Photo News

Vakbonden en werkgevers staan erg dicht bij een akkoord over de beschikbaarheid van SWT-ers (het vroegere brugpensioen) en werklozen tot 65 jaar. Dat heeft Michèle Sioen, voorzitster van de Groep van Tien, maandagavond bekendgemaakt. Vandaag trekken de sociale partners voor overleg naar de regering.

svg

De toponderhandelaars van vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, zaten maandag sinds 16 uur bijeen over de beschikbaarheid van die SWT-ers voor de arbeidsmarkt, zoals in het regeerakkoord staat. ‘We hopen dinsdag de laatste details af te ronden. We hebben nog enkele vragen voor de regering’, aldus Michèle Sioen.

De sociale partners zouden het erover eens zijn dat de activering van de bruggepensioneerden op een laag pitje te zetten. Ze willen echter eerst weten wat de regering vindt van hun standpunt. Vandaag zou daarover overleg volgen. De werkgevers zouden vanuit de bedrijfswereld de boodschap gekregen hebben dat het in de praktijk moeilijk wordt om bruggepensioneerden en werklozen boven 60 nog te laten solliciteren.

Vorige week voerde de Groep van Tien al intensieve voorbereidende gesprekken om de activering van de bruggepensioneerden te bespreken. De verplichting dat werklozen en SWT-ers tot hun 65 jaar beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt geldt sinds 1 januari, met uitzondering voor wie 60 jaar of ouder was op 31 december 2014 en al in de werkloosheid zat.

Daardoor zouden bruggepensioneerden in theorie weer moeten gaan solliciteren. De vakbonden spraken van contractbreuk en een pestmaatregel. Oudere werkzoekenden hebben het al moeilijk genoeg op de arbeidsmarkt, zo argumenteren ze. 'We willen de ongerustheid van bruggepensioneerden en kandidaat-bruggepensioneerden wegnemen', aldus de bonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen