Woedeaanval? Pas op, je kan ervan doodgaan

Kalmte kan u redden. Letterlijk zelfs, want in de twee uur nadat je een woedeuitbarsting hebt gehad, is de kans dat je een hartaanval krijgt 8,5 keer groter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Sydney.

tib

De onderzoekers baseren hun conclusies op een onderzoek bij 313 mensen die een hartaanval gehad hebben. Zij moesten opschrijven wat ze de 48 uur voor hun hartaanval gedaan hadden. Uit deze data concludeerden de onderzoekers dat de eerste twee uur na een woedeuitbarsting de kans op een hartaanval 8.5 keer groter zijn. Angst bleek de kans op een hartaanval in de komende twee uur met 9.5 keer te vergroten. De resultaten werden gepubliceerd in het vakblad ‘European Heart Journal: Acute Cardiovascualar Care’. Het verhoogde risico heeft te maken met een verhoogde hartslag, bloeddruk en een toename in bloedstolling.

‘Onze resultaten bevestigen wat tijdens eerder onderzoek al gesuggereerd werd’, zegt hoofdonderzoeker Thomas Buckley. ‘De kans op een hartaanval is niet alleen groot op het moment waarop je boos bent, maar ook nog twee uur daarna’. Volgens de wetenschappers moeten mensen met een verhoogd risico op hartproblemen zich hier bewust van zijn. Ze onderzoeken ook of het kan om deze mensen medicatie toe te dienen op het moment dat ze boos of bang worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer