Direct naar artikelinhoud

PKK-leider: praat mee over wapenstilstand

De leider van de Turks Koerdische PKK, Abdullah Öcalan, heeft vanuit de gevangenis zijn achterban opgeroepen mee te praten over het neerleggen van de wapens. Zijn verklaring werd voorgelezen voor de televisie door een parlementslid van een PKK-gezinde partij, de HDP.

Koerdische aanhangers van de PKK zwaaien met vlaggen met daarop een afbeelding van hun leider Abdullah Öcalan.

Als de PKK de wapens neerlegt, zou dat een einde maken aan meer dan dertig jaar strijd tussen Turkije en Koerdische opstandelingen. Öcalan riep de PKK op in het voorjaar in overleg te gaan over het neerleggen van de wapens.

Turkije en de PKK overleggen sinds eind 2012 over het beëindigen van het conflict dat sinds 1984 meer dan 40.000 mensen het leven heeft gekost.

Öcalan vroeg zijn PKK of voluit Koerdische Arbeiderspartij in het voorjaar een buitengewoon partijcongres te beleggen. Daar zou het 'historische besluit' moeten vallen om de gewapende strijd te staken.

De PKK-leider kondigde in het kader van het vredesproces in 2013 een wapenstilstand af. Ook gelastte hij PKK-strijders uit Turkije terug te trekken naar bases in Noord-Irak. De PKK legde de aftocht halverwege echter stil omdat Turkije zijn kant van de afspraken niet zou nakomen. Het bestand is nog wel van kracht.

Een Koerd voor een enorme foto van PKK-leider Öcalan.

Levenslange gevangenisstraf

Öcalan zit sinds 1999 een levenslange gevangenisstraf uit op een eilandje in de buurt van Istanbul. Zijn gezag in PKK-kringen is echter ongebroken.

De Koerdisch-Turkse parlementariër Sirri Süreyya Önder tekende uit de mond van Öcalan op dat 'deze oproep (voor een partijcongres) een intentieverklaring is om de gewapende strijd te vervangen door democratische politiek'.

Onder is een van de Koerdische politici die Öcalan mag bezoeken om te overleggen over de vredesonderhandelingen. Hij spreekt van een doorbraak naar een 'belangrijke fase' in het vredesproces.

Ook vicepremier Yalcin Akdogan noemde Öcalans appèl een belangrijke stap.

Supporters van Öcalan tijdens een demonstratie in Istanbul op 15 februari.

Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde voorzichtig positief op de verklaring. 'Natuurlijk is een oproep goed, maar het belangrijkste is de uitvoering', benadrukte Erdogan.