© Belga

© Joris Herregods

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Wever: 'Achterbaks is het vriendelijkste woord dat je hiervoor kan verzinnen'

CD&V roept zijn Antwerpse militanten op om te klagen over de aanwezigheid para's op de Meir in Antwerpen. Dat valt niet in goede aarde bij N-VA. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemt het 'laag politiek spel'. Premier Charles Michel gaat zich ondertussen ook met de zaak bezighouden.

jva, hrt, wwi

CD&V wil de para’s zo snel mogelijk weg uit de straat en vraagt vanuit het kabinet-Peeters dat militanten dat thema met een lastercampagne op social media ‘warm’ houden. Dat blijkt uit mail naar plaatselijke militanten waar Het Laatste Nieuws de hand kon op leggen.

Die militanten wordt gevraagd om dit weekend, tijdens het winkelen, klaagberichten over de militairen te posten op Twitter of Facebook. De mail die daartoe oproept, komt van de Antwerpse CD&V-afdeling, maar is duidelijk vanuit het kabinet-Peeters aangestuurd.

Plaatselijk CD&V-voorzitter Ariane Van Dooren zegt in een reactie aan het VRT-radiojournaal dat er wel degelijk overleg geweest is met de nationale partijleiding en het kabinet-Peeters. 'Dit is een mening die leeft in de hele partij, dus vanzelfsprekend zijn er contacten geweest', zegt zij.

De mail zelf lijkt ook weinig ruimte voor twijfel te laten; ‘Het kabinet van de vicepremier wordt in deze gebrieft wie meedoet aan de actie. Zij zullen jullie ondersteunen’, leest het bericht. 'Ook CD&V Nationaal monitort het komende weekend. De pers zal ook door kabinet-Peeters & Nationaal getipt worden.’

De inzet van militairen is nochtans beslist door de federale regering waar Peeters zelf vicepremier van is. Vanaf dreigingsniveau 3 kunnen para’s opgetrommeld worden voor bewakingsopdrachten, maar CD&V en Open VLD zijn niet happig op het kaki in onze straten.

'Achterbaks'

'Het beeld van de belegerde stad dat wordt opgehangen, is heel schadelijk voor de stad', aldus N-VA-burgemeester Bart De Wever in een reactie op VRT-radio. 'Men wil blijkbaar doelbewust mensen bangmaken en wegjagen uit Antwerpen. En dat is een heel laag politiek spel, dat je op die manier de belangen van een stad gebruikt voor je politieke doelen', reageert hij. Hij roept CD&V ook op om geen ruzie te stoken: 'We moeten eendrachtig zijn, je kan niet half in de regering zitten.'

Aan Belga laat De Wever nog weten dat hij 'deze manier van handelen nog nooit heeft gezien' en dat 'achterbaks eigenlijk het vriendelijkste woord is dat je hiervoor kan verzinnen'.

In de omgeving van de premier valt te horen dat de premier zich met de zaak zal bezighouden. Charles Michel is in ieder geval van plan met de betrokkenen te overleggen.

Groen: 'CD&V moet kiezen'

Bij Groen klinkt het dat CD&V en vice-premier Kris Peeters duidelijk moeten maken waar ze echt voor staan. 'Of het nu gaat het over de tax shift of de strijd tegen terreur, telkens blaast vice-premier Kris Peeters warm en koud tegelijk. In studio’s, kranten en partijrecepties spreekt men straffe taal. Maar op de ministerraad en in de Kamer stemt men de ene na de andere N-VA maatregel', vindt Groen-fractieleider Kristof Calvo. 'Elke dag is er een nieuw conflict, terwijl dit land nood heeft aan stabiliteit en gedragen hervormingen. We begrijpen best dat CD&V zich niet goed voelt in deze rechtse en conservatieve coalitie. Maar de partij moet maar eens duidelijk kiezen', vervolgt hij.

Groen vindt dat de inzet van het leger op straat geen structurele maatregel kan zijn en pleit voor een 'totaalaanpak': een integraal veiligheidsbeleid, een gespecialiseerd beleid voor terugkeerders, de voedingsbodem voor radicalisering wegnemen, en een geloofwaardig Belgisch en Europees buitenlandbeleid.

Carl Devos: 'Pijnlijk'

Politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent) noemt, in een artikel op DeRedactie, de uitgelekte mail van CD&V 'gênant': 'Veel pijnlijker kan het voor een regering niet worden.

Devos vraagt zich ook af wat CD&V in een regering doet als ze die regering 'op die heimelijke manier', op een cruciaal punt wil bestrijden? 'Wat doet Kris Peeters als vice-premier in een regering, als hij zijn eigen achterban oproept om actie te voeren tegen maatregelen die hij mee heeft goedgekeurd in het kernkabinet?' Hij wijst er ook op dat zijn partijgenoot Koen Geens in De Standaard, weze het niet hartelijk, de antiterreurmaatregelen verdedigt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER