Politie laat drugsdealers ongemoeid in Molenbeek

© mr

In Molenbeek daalde het aantal drugsfeiten de voorbije weken met 60 procent. Reden: de politie voert minder controles uit.

Len Buggenhout

De criminaliteitscijfers hebben er in Sint-Jans-Molenbeek nog nooit zo goed uitgezien als de voorbije twee weken. Tussen 16 en 28 januari werden in de politiezone Brussel-West (Sint-Jans-Molenbeek, Jette, Ganshoren, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem) 473 misdrijven opgetekend, tegenover 665 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een daling van bijna dertig procent.

Het aantal meldingen van diefstal in woningen en voertuigen daalde met een kwart.

Opvallender: er werden 63 procent minder zwartwerkers en sans-papiers geverbaliseerd en het aantal drugsdelicten daalde met 60 procent.

Deze spectaculaire cijfers zijn allerminst een reden tot euforie. Bepaalde korpsen, waaronder dat van Sint-Jans-Molenbeek, moeten meer agenten inzetten voor bewakingsopdrachten. Daarom zijn ze minder beschikbaar voor andere taken.

‘Er is een verminderde aanwezigheid op het terrein’, bevestigt woordvoerder Johan Berckmans. ‘Dat gaat onder andere ten koste van de controles op drugsbezit, zwartwerk in de horeca en dergelijke.’

Ook in Brussel-stad zag men de afgelopen twee weken ‘een serieuze daling voor de meest courante feiten’. ‘In de mate van het mogelijke blijven de controles doorgaan, maar op bepaalde punten is extra bescherming nodig’, klinkt het. ‘Veiligheid is onze eerste zorg. Sommige commissariaten hebben bijgevolg meer moeite om alles te bolwerken’.